search
ΤΡΙΤΗ 28.04.2026 14:55
MENU CLOSE

Σχέσεις… οργής Ουκρανίας – Ισραήλ: «Σταματήστε να δέχεστε κλεμμένα από τη Ρωσία σιτηρά μας», λέει το Κίεβο

28.04.2026 13:41
ukraine_grain_new_new

Ξαφνική και βαθιά κρίση στις σχέσεις Ουκρανίας και Ισραήλ: το Κίεβο κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για αυτό που αποκαλεί «έλλειψη κατάλληλης αντίδρασης» στην αποδοχή αποστολών σιτηρών από κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα έγραψε το βράδυ της Δευτέρας στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων X ότι μια αποστολή ουκρανικών σιτηρών είχε φτάσει στη Χάιφα, το δεύτερο τέτοιο πλοίο «που παρέδωσε κλεμμένα αγαθά» στο Ισραήλ. «Οι φιλικές σχέσεις Ουκρανίας-Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν και τις δύο χώρες, και το παράνομο εμπόριο της Ρωσίας με κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι δεν θα πρέπει να τις υπονομεύει», σημείωσε ο Σιμπίχα.

Ο Ισραηλινός πρέσβης κλήθηκε να εμφανιστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τρίτης ώστε το Κίεβο να «παρουσιάσει την διαμαρτυρία μας και να ζητήσει την κατάλληλη δράση», πρόσθεσε ο υπουργός. Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ επέπληξε τον Σιμπίχα για το ότι «στράφηκε στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα» και είπε ότι «οι ισχυρισμοί δεν είναι αποδείξεις».

«Οι διπλωματικές σχέσεις, ειδικά μεταξύ φιλικών εθνών, δεν διεξάγονται στο Twitter ή στα μέσα ενημέρωσης», έγραψε στο X. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας. Το Κίεβο έχει προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις εκεί. Σύμφωνα την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία έχουν φτάσει στο Ισραήλ από τις αρχές του έτους, μεταφέροντας σιτηρά που προέρχονται από ουκρανικές περιοχές υπό ρωσική κατοχή.

Επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Ο διπλωματικός καυγάς λαμβάνει χώρα καθώς ουκρανικά drones χτύπησαν διυλιστήριο πετρελαίου στο Τουάπσε της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας μια τεράστια φωτιά και εκκενώσεις. Ο Μπενιαμίν Κοντράτιεφ, κυβερνήτης της περιοχής Κρασνοντάρ της Ρωσίας, έγραψε στο Telegram το πρωί της Τρίτης ότι περισσότερα από 160 άτομα μάχονταν με μια «μεγάλη φωτιά» στο διυλιστήριο που ανήκει στη Rosneft.

Μια προηγούμενη επίθεση με drone είχε σταματήσει τη λειτουργία του διυλιστηρίου στις 16 Απριλίου, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι επιθέσεις στο Τουάπσε είναι μέρος της εκστρατείας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής πετρελαϊκής υποδομής που κλιμακώθηκε από τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Τι απέγιναν… οι αστακοί και τα σατομπριάν μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο ανταποκριτών

Politico: 5 τρόποι που ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να υπαγορεύσουν την πολιτική τους στις ανεξάρτητες χώρες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 28.04.2026 14:55