Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΠαρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών η επίσημη παρουσίαση του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030 (ΕΠΑ) από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος του ΕΠΑ 2026-2030 είναι εθνικοί πόροι 23 δισ. ευρώ να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην εδραίωση μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (TAA) κλείνει τον κύκλο του φέτος τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ενεργοποιεί το ΕΠΑ 2026-2030 το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με εθνικούς πόρους οι οποίοι θα κατευθυνθούν κυρίως σε Περιφέρειες και δήμους με σκοπό να χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση υφιστάμενων και νέων έργων.
Κατά τη σύντομη ομιλία του, ο πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους, τόνισε ότι «για το ΕΠΑ 2026-30, μιλάμε για 23 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσαμε να διαθέσουμε τους πόρους για ανάπτυξη και επενδύσεις, αν δεν ήταν απόρροια μιας επιτυχημένης οικονομικής διαχείρισης που ξεκίνησε από το 2019», προσθέτοντας ότι «η χώρα μας πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα, να μειώνει το χρέος με ρυθμούς ταχύτερους στην ιστορία του ΟΟΣΑ. Μπορεί και διαχέει τα οφέλη της ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Έχουμε ένα όπλο για να σχεδιάσουμε την οικονομική μας πολιτική, με ορίζοντα το 2030».
Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «συνειδητή πολιτική επιλογή την επένδυση στο ΕΠΑ, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε περισσότερους πόρους σε επιδόματα και παροχές. Δεν το κάνουμε, γιατί η σύγκλιση με την Ευρώπη θα γίνει στο πεδίο των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών», και υπογράμμισε την «περιφερειακή διάσταση του προγράμματος. Σκοπός είναι να φτάσει και στους 1008 ταχυδρομικούς κώδικες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ανάπτυξη. Αυτό θα γίνει μόνο εφόσον εντασσόμαστε όλοι σε ένα πλαίσιο, εφόσον είμαστε περισσότερο συντονισμένοι στην υλοποίηση πολιτικών που έχουν τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό σκέλος».
«Το ελληνικό κράτος δεν είχε συνηθίσει ούτε σε βαριές δομές συντονισμού, ούτε σε σχεδιασμό. Ξέρουμε ότι θα κριθεί η θέση της Ελλάδος σε μια Ευρώπη που αλλάζει, αν θα πετύχουμε σύγκλιση ή αν θα μείνουμε σε κατηγορία χωρών που θα λαχανιάζουν για να προλάβουν. Έχω θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτέλεσμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, θα βρεθούν στην κορωνίδα των προτεραιοτήτων. Τα παραπάνω συνδέονται με τη σκληρή διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ, που και εκεί απαιτείται συντονισμός και διαλειτουργικότητα χρηματοδοτικών εργαλείων. Όλα αυτά επιβάλλουν να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες, αποτελεσματικότητα, αλλά και διαφάνεια, που είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», σημείωσε.
Ζήτησε, δε, «να κρατήσετε την αισιοδοξία για το ύψος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για αναπτυξιακό άλμα, στο πλαίσιο της εποχής: Όχι μόνο δρόμοι, αλλά και δίκτυα. Όχι μόνο σχολεία, αλλά και διαχείριση υδάτων. Θερμά συγχαρητήρια στο επιτελείο του Νίκου Παπαθανάση, αλλά η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα. Το 2030, η Ελλάδα μπορεί και θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα»
Κατά την ομιλία του, ο Κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «το ευρύτερο νόημα της ανάπτυξης είναι να χτίζεις πάνω σε όσα έχεις ήδη κατακτήσεις και να επενδύεις σήμερα σε όσα θα χρειαστεί η χώρα αύριο. […] Η σημασία του ΕΠΑ υπερβαίνει το ύψος των πόρων του. Εκφράζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να σχεδιάζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να χρηματοδοτεί η ίδια τις προτεραιότητές της».
«Αυτή η δυνατότητα είναι το αποτέλεσμα της προόδου που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% το α’ τρίμηνο του έτους ξεπερνώντας σημαντικά την αρχική εκτίμηση που ήταν 7%. Η ανεργία έχει υποχωρήσει κοντά στο 8%, ενώ οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιάσει το μερίδιό τους στο ΑΕΠ σε σχέση με το 2010», προσέθεσε.
«Η χώρα έχει πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την αξιοπιστία της την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος ακολουθεί την πιο πτωτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να είναι στο 119% στο τέλος της δεκαετίας. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια οικονομία πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική και κυρίως μας δίνουν δυνατότητα επιλογών, να διαθέτουμε περισσότερους εθνικούς πόρους για επενδύσεις και να τους κατευθύνουμε στις προτεραιότητες εκείνες που θα καθορίσουν την Ελλάδα των επόμενων ετών», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιους αφορά, πώς γίνεται η ένταξη
Φορολογικές δηλώσεις: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη στην παράταση
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.