Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΔεν είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό ούτε η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ούτε το περιληπτικά δημοσιοποιημένο non paper που επεξεργάζονται οι διεθνείς υπάλληλοι του ΟΗΕ, οι οποίοι αυτάρεσκα βαπτίζονται «διπλωμάτες και πρέσβεις».
Οι διπλωμάτες εκπροσωπούν τον ανώτατο άρχοντα κυρίαρχων κρατών, μετά την επίδοση διαπιστευτηρίων στον ηγέτη της χώρας υποδοχής. Οι διεθνείς υπάλληλοι δεν είναι τίποτε περισσότερο από γραφειοκράτες, υποχρεωμένοι να λειτουργούν στο πλαίσιο της εντολής του Οργανισμού τους.
Το Κυπριακό λύθηκε το 2004, όταν η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. Ένα ενιαίο κράτος, με πολίτες που δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα εξαιτίας της παράνομης τουρκικής κατοχής. Ο ΟΗΕ, που ανέχεται τη διεθνή παρανομία, παρουσίασε το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν έλαβε καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου.
Με δημοψήφισμα ο κυρίαρχος κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Με την επιλογή τους επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πρόταση που δεν προσαρμοζόταν στις απαιτήσεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Είκοσι δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα ο ΟΗΕ επιμένει να επεξεργάζεται σχέδιο σε βάση που δεν νομιμοποιείται από το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις επιθυμίες των Κυπρίων. Η Τουρκία ανακήρυξε τουρκοκυπριακό κράτος από 15 Νοεμβρίου 1983, επειδή εισέβαλε στην Κύπρο για να κατακτήσει έδαφος και προφανώς ποτέ δεν προσαρμόστηκε πολιτικά και γεωστρατηγικά στην ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης. Ό,τι δεν δεσμεύει την Τουρκία για ποιον λόγο θεωρείται «αδαμάντινη» υποχρέωση για την Κυπριακή Δημοκρατία;
Η πιθανότητα λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής πραγματικότητας απασχολεί τον ΟΗΕ από το 1977, με τις συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς. Η εποχή που εισήχθη η συζήτηση επιβαρυνόταν από τη στρατιωτική εισβολή και την αδυναμία των εγγυητριών δυνάμεων να εφαρμόσουν την εντολή τους.
Η Τουρκία ένιωθε πανίσχυρη απέναντι στη λαβωμένη από το πραξικόπημα Κυπριακή Δημοκρατία. Το 1983 η Άγκυρα, συνεχίζοντας τις διεθνείς παρανομίες, εξωθεί την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ανακηρύξει την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», στην οποία επενδύεται τεράστιο τουρκικό διπλωματικό κεφάλαιο αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Μπροστά στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται, Πάγκαλος και Κρανιδιώτης δραστηριοποιούνται, με σύμφωνη γνώμη του Ανδρέα Παπανδρέου, και το 2004 η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, με ισχυρό σύνταγμα, χωρίς καμία συνταγματική πρόβλεψη για ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, γίνεται πλήρες μέλος της Ε.Ε. Ο ΟΗΕ εμμονικά προβάλλει το σχέδιο Ανάν, που απορρίπτεται από τους Κύπριους (73% των κατοίκων στις ελεύθερες περιοχές και 30% στα κατεχόμενα καταψηφίζουν την πρόταση του ΟΗΕ).
Παρά την ισχυρή κυπριακή απόρριψη, το λαβωμένο διεθνές γραφειοκρατικό σύστημα «κρατάει μανιάτικο» μένος και επιθυμία να «τιμωρήσει» τους Κύπριους. Καλοπληρωμένοι διεθνείς υπάλληλοι, κάθε είδους γραφειοκράτες της Ε.Ε., ενθαρρυμένοι από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες, καθυβρίζουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή δεν τους ικανοποιεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όμως ιστορικά και πολιτικά έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στις δημοκρατικές κοινωνίες τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων αποτελούν την απαραβίαστη έκφραση των κυρίαρχων λαών.
Μετά την ήττα που ένιωσαν θεσμοί του ΟΗΕ και της Ε.Ε. μαζί με το διπλωματικό κατεστημένο στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και στο Παρίσι του Σιράκ αύξησαν την ανοχή τους απέναντι στις τουρκικές κυβερνήσεις, κεμαλικές, ισλαμικές, με συνέπεια η Άγκυρα να θεωρεί δικαίωμα το να αποφασίζει για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όμως οι Κύπριοι, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της παγκοσμιοποίησης, εξέλεξαν Πρόεδρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Χωρίς περιστροφές, ο διπλωμάτης, ακαδημαϊκός και ανεξάρτητος πολιτικός εξήγησε τον τρόπο που θα χειριστεί οποιαδήποτε νέα συζήτηση για λύση του Κυπριακού προτάσσοντας την ευρωπαϊκή διάσταση που έχει κατακτηθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μετά την εξαιρετική προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2026, συνειδητοποίησαν οι περισσότεροι ηγέτες ότι κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στην Κύπρο προκαλεί αδυναμίες στη λειτουργία της θεσμικής Ευρώπης, της ευρωπαϊκής άμυνας, της ενεργειακής ασφάλειας στην Ε.Ε.
Παρά τις σημαντικές διαπιστώσεις που αναδείχθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον διορισμό του νέου απεσταλμένου για το Κυπριακό Ραφαέλ Φίτο, η Ε.Ε. αδυνατεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για ένα πρόβλημα που προκαλείται από μία υπό ένταξη χώρα (Τουρκία, 2005).
Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent» αναδεικνύει όλες τις στρεβλές αντιλήψεις των γραφειοκρατών του ΟΗΕ, την εκτροπή από την εφαρμογή των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ και τις αυστηρές απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παρότι δεν αρέσει καθόλου σε ακαδημαϊκούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης, αναλυτές, πρώην διπλωμάτες, συνταξιούχους στρατιωτικούς, αλλά και πολιτικούς, νέους και παλαιότερους, που βρέθηκαν και ακόμη βρίσκονται ψηλά στην ηγεσία της χώρας, επισημαίνεται ότι:
Στη χώρα μας έφθασε η ώρα να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που στηρίζουν την επέκταση της Ε.Ε. μέχρι το ανατολικό ακρότατο όριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, συμμετέχει στον ΟΗΕ, στην Ε.Ε., σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, σε κάθε στρατηγική και πολυμερή συμμαχία. Εξελίσσεται σε συνεργαζόμενο κράτος με το ΝΑΤΟ, όπως πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, διατηρώντας το δικαίωμα να επιλέξει με εντολή των Κυπρίων πότε και αν χρειάζεται να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο πριν ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία, αλλά και οι στρατηγικές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία.
Ελλάδα και ομονοούσες χώρες οφείλουν προβάλλουν μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προς τις Βρυξέλλες την κοινή πρόταση για λύση του Κυπριακού. Η ευρωπαϊκή πρόταση ορίζεται από
τις προβλεπόμενες ελευθερίες της Ε.Ε.,
Οι ίδιες αρχές ορίζουν και τον ΟΗΕ διαμορφώνοντας το Διεθνές Δίκαιο. Η Ε.Ε. όμως αποτελεί τον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και γεωστρατηγικό χώρο στον οποίο όλες οι κοινά αποδεκτές αρχές δημιουργούν δίκαιο και πολιτικές διαμορφώνοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που επιβάλλει εμπράκτως εφαρμογή των αποφάσεων και προβλέπει ποινές για τους παραβάτες.
Το πλεονέκτημα της Ε.Ε. για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό δεν επιτρέπεται να παραβλέπεται από τον ΟΗΕ, αλλά και κράτη – μέλη που συνεχίζουν να προβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα εις βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η κοινωνία των πολιτών διαθέτει τη δύναμη και τα μέσα που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όπως την οραματίστηκαν μετά τις καταστροφές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέροντας δίχτυ ασφαλείας στη διεθνή κοινότητα, που σχοινοβατεί συνεχώς στο πρώτο τέταρτο του νέου αιώνα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα διαπίστωσαν με όσα γνωστοποιήθηκαν από το βρετανικό δημοσίευμα ότι τα κάστρα των διεθνών συνεργασιών παραβιάζονται και από μέσα.
Η ελληνική κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος φαίνεται ότι επιλέγουν τη στιγμή των διεθνών, αλλά και εθνικών προκλήσεων, τη μακρά προεκλογική περίοδο. Αποτελεί απόλυτο δικαίωμά μας αυτή η επιλογή, αλλά οφείλουμε να συγκρατούμε ότι τη στιγμή που εξελίσσονται σημαντικά γεγονότα μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό η ομφαλοσκόπηση, ως νεφελοσυνάκτης, φορτώνει με προβλήματα τις εθνικές, αναπτυξιακές και διεθνείς μας επιδιώξεις.
Επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά ότι η πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί δυναμική της λειτουργούσας δημοκρατίας όσο ο λαϊκισμός και οι εύκολες αναλύσεις δεν κυριαρχούν εις βάρος της ουσιαστικής πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης.
Σωστά αντιλαμβάνεστε ότι το άρθρο αποτελεί πρόσκληση σε συζήτηση σύνθεσης απόψεων στο πλαίσιο που με συνέπεια και επιμονή διαμορφώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπόλογος μόνο στους Κυπρίους που τον ανέδειξαν στο υπέρτατο πολιτειακό αξίωμα.
* Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.
Διαβάστε επίσης
Η επόμενη μέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ
Ο οικοδεσπότης Ερντογάν υποσκάπτει το ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.