Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΣε μεγάλη κυβερνοεπίθεση με παραβίαση προσωπικών δεδομένων αποδίδεται το σοβαρό περιστατικό στο κεντρικό μητρώο πληθυσμού της Δανίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στοιχεία περίπου 8,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, άγνωστοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη νόμιμη πρόσβαση ιδιωτικής δανέζικης εταιρείας στο Κεντρικό Μητρώο Προσώπων (CPR) και να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες αναζητήσεις.
Η εταιρεία έχει ήδη αποκλειστεί από το σύστημα, ενώ η αστυνομία διερευνά ποιοι βρίσκονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση.
Από την παραβίαση εκτέθηκαν προσωπικά δεδομένα που περιλαμβάνουν:
Η υπουργός Ψηφιοποίησης της Δανίας, Κριστίνα Έγκελουντ, χαρακτήρισε το περιστατικό «εξαιρετικά σοβαρό» και διέταξε συνολικό έλεγχο ασφαλείας του συστήματος.
Παράλληλα, οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το CPR αποτελεί βασικό πυλώνα του ψηφιοποιημένου δημόσιου τομέα της Δανίας.
Κάθε κάτοικος της χώρας διαθέτει έναν μοναδικό 10ψήφιο αριθμό CPR, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως για την ταυτοποίηση σε συναλλαγές με:
Παρότι η Δανία έχει πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων, το μητρώο περιλαμβάνει στοιχεία περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ αυτών ατόμων που έχουν πεθάνει ή έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό.
Η αρμόδια υπηρεσία εντόπισε για πρώτη φορά ασυνήθιστη δραστηριότητα στις 2 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαπιστώθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί μη εξουσιοδοτημένες αναζητήσεις ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν εκτέθηκαν τα στοιχεία όσων ήταν καταχωρισμένοι στο σύστημα με ειδική προστασία ονόματος και διεύθυνσης.
Διαβάστε επίσης:
Η νέα μάχη για τη Σελήνη: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.