search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:27
MENU CLOSE

Νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Κάρλες Πουτζντεμόν

14.10.2019 13:24
Νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Κάρλες Πουτζντεμόν - Media

 

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη των Καταλανών, Κάρλας Πουτζντεμόν, εκδόθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας που καταδίκασε εννέα Καταλανούς πρώην υπουργούς του σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 13 χρόνια. Η ποινή αφορά τελικά την στάση τους σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι που αφορά το δημοψήφισμα, του οποίου η διεξαγωγή είχε απαγορευθεί, κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.

Για αγριότητα μίλησε ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλος Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στις 17:00 (ώρα Ελλάδος). Τις προηγούμενες φορές, είχε ο ίδιος παραδοθεί στις βελγικές Αρχές. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει σήμερα. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των γιων και των θυγατέρων μας. Για τη Δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η κριτική σε βάρος του Κάρλος Πουτζντεμόν που ενώ θεωρείται ο ενορχηστρωτής της όλης ιστορίας του δημοψηφίσματος και των όσων ακολούθησαν, εκείνος έχει καταφέρει να διαφύγει και «διάγει πολυτελή βίο» σε βίλα που του έχει παραχωρηθεί στο Βατερλό, έξω από τις Βρυξέλλες.

Η μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Οκτώ άλλοι αυτονομιστές καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 12 έτη για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. Οι εν λόγω εννέα υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είναι προφυλακισμένοι, ορισμένοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Τρία άλλα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία ήταν ελεύθερα υπό όρους, καταδικάστηκαν σε πρόστιμα για ανυπακοή. Οι ποινές αυτές είναι σαφώς μικρότερες εκείνων που είχε ζητήσει η εισαγγελία, η οποία είχε προτείνει να επιβληθούν στον Ζουνκέρας μέχρι 25 χρόνια κάθειρξης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:25