search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:51
MENU CLOSE

Ραγδαίες εξελίξεις με τις υποθέσεις κακοποιήσεων και βιασμών

22.02.2021 11:59
Ραγδαίες εξελίξεις με τις υποθέσεις κακοποιήσεων και βιασμών - Media

 

Καταγιστικές είναι οι εξελίξεις με τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του θεάματος που συνταράσσουν το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη

Το πρωί της Δευτέρας, το κατώφλι του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας πέρασε -ως μάρτυρας- ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, καταθέτοντας επιπλέον τα στοιχεία για σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου που έχουν συλλεχθεί, στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Εξερχόμενος, ο ηθοποιός αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με την κατάθεσή του, τονίζοντας ότι τώρα πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. 

Δημήτρης Λιγνάδης: Από τη ΓΑΔΑ ετοιμάζει την απολογία του 

Την ίδια, στιγμή ο Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του, βρίσκεται στη ΓΑΔΑ όπου και κρατείται, ετοιμάζοντας την απολογία του

Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, ο  τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του του Εθνικού Θεάτρου αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το «κατηγορώ» των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015.

Σοκάρουν τα στοιχεία εναντίον του 

Και ενώ η εισαγγελία αναμένεται να ανοίξει και τους φακέλους και των άλλων καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ, η δικογραφία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει διαβιβαστεί στην ανακρίτρια και το περιεχόμενό της πραγματικά σοκάρει.

Η σε βάρος του δικογραφία περιλαμβάνει στοιχεία – φωτιά και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές στο ένταλμα που εξέδωσαν για τη σύλληψή του επικαλούνται ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κατηγορούμενος σχεδίαζε να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, πέραν αυτών για τα οποία έχει καταμηνυθεί.

Κυριολεκτικά το ένταλμα είναι «καταπέλτης» για τον Δημήτρη Λιγνάδη καθώς σε αυτό αναφέρεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή και μάλιστα με τα θύματα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία.

Επίσης, στο ένταλμα γίνεται λόγος για συστηματική προσέγγιση των θυμάτων από τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και με εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του.

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας, ότι εμφάνιζε εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη και ότι επέλεγε για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του κυρίως αλλοδαπούς και ανηλίκους.

Τέλος τη δικογραφία εκτός των δυο μηνύσεων για σεξουαλική κακοποίηση υπάρχουν και σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

“Μενδώνη, παραιτήσου”

Την ίδια ώρα, οι φωνές που ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να παραιτηθεί πολλαπλασιάζονται, με ανθρώπους του πολιτισμού και υπαλλήλους του υπουργείου να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κτίριο του υπουργείου

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση – κόλαφος  του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στην υπουργό, τονίζοντας μάλιστα ότι η παραίτηση Μενδώνη ακόμα και σύσσωμης της κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για να “καθαρίσει” η κοινωνία. 

Απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στην Λίνα Μενδώνη

Την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης φαίνεται, ωστόσο, να συνεχίζει να απολαμβάνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο απλά για “ατυχή χειρισμό”, ο οποίος δεν συνιστά λόγο αποπομπής.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:42