13/12/2018 21:22:12

Στροφή αλά... γαλλικά

 

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στο μέλλον; 

Για όσους είχαν αμφιβολίες, την απάντηση την έδωσε κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Τσίπρα, ο ίδιος ο Μακρόν.

«Στηρίζω την ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανα όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών του Ολάντ», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως έκανε και ο πρόεδρος Ολάντ σε όλη την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, παρά τα «Ολαντρέου» και άλλα δικά μας ευτράπελα, τα οποία δεν ήταν και λίγα.

Δεν θα ξεχάσω όταν ήρθε επίσημη επίσκεψη ο Ολάντ, στην Αθήνα, σχεδόν τον... ξεπετάξαμε - αν δεν ήταν και εκείνα τα άψογα γαλλικά του Προκόπη -, ενώ τον Ομπάμα τον τάραξαν στους τεμενάδες και στις περατζάδες.

Σε όλα αυτά, να προσθέσω και προχθεσινά μπερδέματα, όπου η ΝΔ ήταν με τον Φιγιόν, αλλά έσπευσε να πανηγυρίσει την νίκη Μακρόν, και τα ήξεις αφήξεις ορισμένων πολιτικά ανόητων συριζαίων, μέχρι να ξεκαθαρίσουν ότι στηρίζουν Μακρόν και δεν κρατάνε ίσες αποστάσεις με την ακροδεξιά Λεπέν, όπως έκανε ο τυχοδιώκτης Μελανσόν στις πρώτες δηλώσεις του.

Να δούμε λοιπόν τι πολιτικές θα εφαρμόσει ο κεντρώος Μακρόν για την Ευρώπη για την Γαλλία. Και μάλιστα σε μια εποχή, που ο ευρωσκεπτικισμός αποκτά ακραία χαρακτηριστικά, διαφορετικά από αυτά που ξέραμε στις δεκαετίες του 80' και του 90'.

Όμως είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας θα σταθεί θετικά απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Και λέω… σχεδόν βέβαιο γιατί όπως έχει πει κάποιος, «τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς, παρά μόνο σταθερά συμφέροντα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.