25/05/2019 03:33:35

Όσο αναπνέω, ελπίζω

Το μνημόνιο που θα ψηφιστεί αύριο από την κυβερνητική πλειοψηφία, περιέχει πολύ σκληρά μέτρα για το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.
Ότι και να πει κανείς είναι λίγο, είτε αυτό αφορά στις μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα πρόνοιας, αυξήσεις εισφορών, νέους φόρους, είτε περιέχει διατάξεις που άπτονται ζητημάτων εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Τα αντίμετρα, είναι ένα πολιτικό αμπαλάζ αυτής της συμφωνίας, όχι μόνο γιατί ουσιαστικά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα υποστούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, αλλά γιατί θα εφαρμοστούν αν και εφόσον, και μόνο με τη βούλα της συμφωνίας των εταίρων κλπ. κλπ.

Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.
Είναι επίσης βέβαιο, ότι η κοινωνία έχει σωρευτεί, άρνηση, δυσπιστία, οργή απελπισία. 
Μπορούν όλα αυτά να ανατραπούν και να κάνει ο Τσίπρας την δική του πολιτική ανατροπή;
Σήμερα φαντάζει δύσκολο, έως αδύνατο.

Σε τι μπορεί να ελπίζει ο Τσίπρας και ποιες είναι οι κινήσεις που μπορεί να βελτιώσουν το κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές;- Νοέμβριος του 18 η άνοιξη του 19-
- Ένας δεσμευτικός χάρτης για το χρέος που θα μειώσει τις δόσεις και θα επιμηκύνει τον χρόνο των δανείων
- Η συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι
- Η έξοδος στις αγορές
- Το γεγονός ότι η ευρωζώνη φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, που μπορεί να παρασύρει και εμάς.
- Η βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς. Είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουν υπουργοί και κρατικοί λειτουργοί. Όσο δεν το κάνει- ή δεν το βλέπει- ο Τσίπρας, κακό του κεφαλιού του... και της δικής μας.
- Η αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων δίνει η συμφωνία να εφαρμοστούν πολιτικές πρόνοιας στα πιο δοκιμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας.
- Η έλλειψη συνολικής και συγκεκριμένης αντιπρότασης από την αξιωματική- κυρίως- και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Η μεν ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν έχει δυναμική, ο δε χώρος της κεντροαριστεράς ταλαιπωρείται από τους ηγετίσκους.

Μόνο αν συμβούν όλα τα παραπάνω- ή τα βασικότερα- θα μπορέσει η κυβέρνηση να γυρίσει το παιχνίδι.
Αν δεν το κάνει, θα έχει την τύχη των προηγούμενων.
Άλλωστε το αγαπημένο ρητό των πρωθυπουργών- άσχετα αν δεν το ομολογούν- είναι αυτό που λέει: όσο αναπνέω, ελπίζω...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.