search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:24
MENU CLOSE

«Μας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες, μας έκαναν ηλεκτροσόκ»: Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για τον Έβρο (Photos)

31.05.2019 15:55
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το «Γκουαντάναμο» του Έβρου - Media

 

Νέα καταγγελία για βασανιστήρια σε μετανάστες από ένστολους στην περιοχή του Έβρου έρχεται στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για τρεις μετανάστες, τον Ιρακινό Ibrahim Khidir, 35 ετών και τους Αιγύπτιους Hassan Mahmoud και Ahmed Samir, 18 και 26 ετών αντίστοιχα, που εντοπίστηκαν άγρια κακοποιημένοι, ημίγυμνοι και με βαθιά σημάδια από πλαστικές σφαίρες και ξυλοδαρμό στο σώμα τους, στην περιοχή της Αδριανούπολης από την τουρκική συνοριοφυλακή.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι μετανάστες δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι πέρασαν στην Ελλάδα παράνομα, μαζί με άλλους επτά μετανάστες, μέσω ενός δικτύου διακινητών με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία στην περιοχή του Διδυμοτείχου, ενώ προσπαθούσαν να ταξιδέψουν προς τη Θεσσαλονίκη. Τότε οδηγήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου πέρασαν δύο ημέρες μαζί με άλλους 35 παράτυπους μετανάστες. Τους αρνήθηκε κάθε παροχή τροφής.

Όπως καταγγέλλουν, στη συνέχεια οι μετανάστες μοιράστηκαν σε ομάδες των 10 ατόμων και επιβιβάστηκαν σε βάρκες, μαζί με Έλληνες αστυνομικούς. Απελλάθηκαν στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Sabah, οι μετανάστες υπέστησαν βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα, που περιελάμβαναν ξυλοδαρμό με γκλοπς, πυροβολισμό με πλαστικές σφαίρες και ηλεκτροσόκ. Όπως καταγγέλλουν, τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν ενώ οι μετανάστες βρίσκονταν στην ακτή του Έβρου, ακόμα και μέσα στις βάρκες.

Ο Khidir δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι Έλληνες αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο Διδυμότειχο και τον βασάνισαν με ηλεκτροσόκ και εκτόξευση πλαστικών σφαιρών στο σώμα του. Τα ρούχα και τα χρήματά του κατασχέθηκαν και κρατήθηκαν. Ο Mahmoud και ο Samir επίσης δήλωσαν ότι απελάθηκαν στην Τουρκία αφού εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και έχοντας δεχτεί χτυπήματα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στη δημοσιότητα δεκάδες καταγγελίες για παράνομες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, που συνήθως συνοδεύονται από άγρια κακομεταχείριση. Παρ’ ό,τι οι σχετικές καταγγελίες έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ΜΜΕ ενώ σειρά Μη Κυβερνητικών και μεταναστευτικών οργανώσεων έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν θέση για τα όσα καταγγέλλονται, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε σχετικά: 

Το κρυμμένο Γκουαντάναμο του Έβρου: Χτυπούν, ξεγυμνώνουν, ληστεύουν και επαναπροωθούν πρόσφυγες

Νέες μαρτυρίες για το «Γκουαντάναμο» του Έβρου: Μέχρι και εικονικές εκτελέσεις πριν τις απελάσεις (Video)

Ξανά για το «Γκουαντάναμο» του Έβρου: «Εκτός δικαίου και νόμου τόπος μαρτυρίου για τους πρόσφυγες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18