search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:26
MENU CLOSE

Νέο «άδειασμα» Τραμπ στους Κούρδους: Αρκετά σας βοηθήσαμε, κρατήστε τα σύνορά σας μόνοι σας

13.10.2019 08:28
Νέο «άδειασμα» Τραμπ στους Κούρδους: Αρκετά σας βοηθήσαμε, κρατήστε τα σύνορά σας μόνοι σας - Media

 

Σε νέες δηλώσεις προέβη χτες, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι, μιλώντας σε συντηρητικούς χριστιανούς ακτιβιστές, οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δικών τους συνόρων.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εκδήλωση Value Voters Summit στην Ουάσινγκτον, μια ετήσια ετήσια σύνοδο συντηρητικών χριστιανών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή σκληρών μέτρων στο μεταναστευτικό είχε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016.

Από την εκλογή του μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί αδιάκοπα να καταστήσει δυσκολότερη τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση στη χώρα του, ασκώντας πιέσεις για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μεταξύ άλλων μέτρων.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής και διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονταν με την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέσα σε λίγες μέρες η Τουρκία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του YPG, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζει Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία.

«Μην ξεχνάτε ότι αγωνίζονται για τη γη τους. Εκείνοι δεν μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για τη δική μας γη. Αγωνίζονται για τη γη τους και αυτό είναι καλό, αλλά εμείς τους βοηθήσαμε (αρκετά)», τόνισε ο Τραμπ για τους Κούρδους της Συρίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την κουρδική ηγεσία, με τους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG, έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συριακής επικράτειας, που κάποτε αποτελούσε τον «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτές τις περιοχές, χιλιάδες τζιχαντιστές πολεμιστές του ISIS κρατούνται σε φυλακές. Κάποιοι ηγέτες Χριστιανικών ομάδων έχουν επικρίνει την πολιτική Τραμπ στη Συρία, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τους δεκάδες χιλιάδες χριστιανούς στην περιοχή, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι κυρίαρχο.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί ακόμη επικρίσεις από ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία τον κατηγορούν ότι γύρισε την πλάτη στους Κούρδους, τους πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν εγκρίνει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο εκατοντάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι άφησε εκτεθειμένους τους Κούρδους σε μια τουρκική επίθεση.

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Συριακό Παρατηρητήριο: Νεκροί 30 άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές

Τριάντα άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τουρκικής πολεμικής επιθετικής ενέργειας κατά περιοχών στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κούρδοι πολιτοφύλακες: Σκοτώσαμε 75 Τούρκους στρατιωτικούς

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) υποστήριξαν ότι σε επίθεσή τους εναντίον μονάδων του τουρκικού στρατού στην πόλη Ρας αλ Άιν της Συρίας σκοτώθηκαν 75 τούρκοι στρατιωτικοί και καταστράφηκαν επτά άρματα μάχης, μεταδίδουν σήμερα κουρδικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat, άλλοι 19 τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή των ΣΔΔ.

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη μελών του Εθνικού Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, κυρίευσαν την Ρας αλ Άιν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας που άρχισαν την Τετάρτη.

Όμως σύμφωνα με μια ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς κι έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται μέσα στην πόλη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απλώς μπήκαν σε αυτήν, δεν την έχουν καταλάβει ακόμη, κι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Εξάλλου οι ΣΔΔ, αραβοκουρδική συμμαχία με βασική συνιστώσα την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), απηύθυναν έκκληση στην Ουάσινγκτον να «κλείσει τον εναέριο χώρο» στα τουρκικά αεροσκάφη. Οι Κούρδοι, που έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά», κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι τους «εγκατέλειψαν», αποσύροντας τους στρατιωτικούς τους από τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας στις οποίες εισέβαλε κατόπιν ο τουρκικός στρατός και οι σύροι αντικαθεστωτικοί του ΕΣΣ που τον υποστηρίζουν.

Το Σάββατο εννέα άμαχοι «εκτελέστηκαν» νότια της παραμεθόριας πόλης Ταλ Αμπιάντ από φιλοτούρκους αντάρτες που συμμετέχουν στην επίθεση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τους θανάτους αυτούς ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης έφθασε τους 38, κατά την ίδια πηγή, που κάνει επίσης λόγο για 81 νεκρούς κούρδους πολιτοφύλακες.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 415 κούρδους μαχητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:24