search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:32
MENU CLOSE

Παπαδημούλης: Ο Μητσοτάκης πανηγύριζε, αλλά η ΝΔ απείχε από την ψηφοφορία για τα ελληνικά ομόλογα

13.02.2020 13:36
Παπαδημούλης: Ο Μητσοτάκης πανηγύριζε, αλλά η ΝΔ απείχε από την ψηφοφορία για τα ελληνικά ομόλογα - Media

 

Στην καταγγελία ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, προέβη ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλωντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «χτες που ο Μητσοτάκης και η ΝΔ πανηγύριζαν για την πτώση των 10ετών ομολόγων κάτω από το 1%, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε αυτή την μάχη που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και κρίθηκε οριακά επέλεξαν την γραμμή της αποχής», επισημαίνοντας δηκτικά: «Θυμάμαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι, όταν είμαστε έξω πρέπει να φοράμε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Εχθές, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επέλεξαν μια άλλη φανέλα»

Όπως εξήγησε, «η τροπολογία για τα ελληνικά ομόλογα – γνωστή και ως “τροπολογία Παπαδημούλη”- που κατέθεσα, είχε εγκριθεί και είχε γίνει θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 23 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφραζε την λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει συμπεριλάβει, ακόμα, τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούσε την ΕΚΤ να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έχει προβεί ακόμα σε επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – κάτι το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, το Ευρωκοινοβούλιο ασκούσε κριτική, ασκώντας πίεση προς την ΕΚΤ για να επιταχύνει την περίφημη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμά της. Αυτό αποτελούσε κομμάτι του ψηφίσματος και ήταν η θέση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς είχε ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου».

Ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε, ωστόσο, ότι «όλα αυτά ίσχυαν μέχρι χθες, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, κατέθεσε τροπολογία αναφορικά με την πίεση προς την ΕΚΤ και με την οποία ακυρωνόταν ουσιαστικά η θέση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αυτή είχε υιοθετηθεί με πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Με ποια λογική; Δεν προβλήθηκε κανένα επιχείρημα. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση ότι το ΕΛΚ κυριαρχείται από μία Γερμανοκρατούμενη δεξιά, ας το πούμε έτσι, και η οποία έχει μια ‘’αλλεργία’’ απέναντι στην επιτάχυνση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, επιδιώκει να είναι στο απυρόβλητο η ΕΚΤ – δηλαδή να μην της ασκούμε προτάσεις ή κριτική».

Προσέθεσε, δε, ότι «κατά την γνώμη μου, το πιο τραγικό όλων είναι η θέση που κράτησαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να αποσοβήσουν αυτή την τροπολογία. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, πλην του Στ. Κυμπουρόπουλου που συντάχθηκε μαζί μας και στήριξε τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, επέλεξαν τη στάση του ‘’επιτήδειου ουδέτερου’’ – δηλαδή της αποχής, ξηλώνοντας με αυτό τον τρόπο αυτή την θετική για τα ελληνικά συμφέροντα τροπολογία. Η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, αλλά και άλλοι ευρωβουλευτές από τον χώρο της Δεξιάς -οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, κ. Φούρλας και κ. Χριστοφόρου, που ανήκουν στο κόμμα του κ. Αναστασιάδη στην Κύπρο- συντάχθηκαν μαζί μας, υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα. Πήραμε 290 ψήφους στο να μείνει η “τροπολογία Παπαδημούλη” κομμάτι του ψηφίσματος. Επομένως, αν κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την εξέλιξη, αυτοί είναι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Γιατί, με την αποχή τους διευκόλυναν να γίνει μια ζημιά σε μια πάγια εθνική επιδίωξη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:29