search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:36
MENU CLOSE

Υπ. Μετανάστευσης: Η παγκόσμια ημέρα προσφύγων μας θυμίζει την αποστολή μας να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης!

20.06.2020 10:35
Υπ. Μετανάστευσης: Η παγκόσμια ημέρα προσφύγων μας θυμίζει την αποστολή μας να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης! - Media

 

Μόνο στους… πρόσφυγες δεν αναφέρεται η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, καθώς στις σχεδόν 300 λέξεις της ανακοίνωσης απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας καθώς και στα αίτια που γεννούν τα προσφυγικά ρεύματα.

Αντιθέτως, η ανακοίνωση του αρμόδιου για την μετανάστευση υπουργείου αναφέρεται κυρίως στις ενέργειες της Ελλάδας για τη «διασφάλιση των συνόρων» της έναντι των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «τείχος ανθρωπιάς» (sic) απέναντι στην «εργαλειοποίηση του πόνου», μια έμμεση αναφορά στην στρατιωτική αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ανακοίνωση κλείνει με την υπενθύμιση της άμεσης απέλασης όσων αιτούντων άσυλο δεν κριθεί ότι χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Το Ελληνικό σύστημα υποδοχής και τα αποθέματα ανθρωπισμού του ελληνικού λαού δοκιμάστηκαν και άντεξαν.

Η χώρα μας τηρεί, διαχρονικά, με συνέπεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και “μπολιάζει” στις μεταναστευτικές ροές τον σπόρο της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας. Διασφαλίζει τα δικαιώματα των πραγματικά κατατρεγμένων. Μα, πάνω απ’ όλα, λειτουργεί ως ασπίδα αλληλεγγύης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, πέραν των υποχρεώσεων, η χώρα μας έχει και δικαιώματα. Να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορα της. Να ορθώνει τείχος ανθρωπιάς απέναντι στην εργαλειοποίηση του πόνου και της δυστυχίας. Να μη δρα με τη λογική του κυνηγημένου, αλλά του ισότιμου συνομιλητή στα διεθνή fora.

Βρισκόμαστε, σήμερα, στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης όχι μόνο για τη νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα Μετανάστευσης, αλλά και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας που αποτέλεσε παράγοντα συμφόρησης των νησιών του Β. Αιγαίου. Και αυτά θα είναι την επαύριον τα εχέγγυα που θα έχει η χώρα στα χέρια της, προκειμένου να προχωρά ταχύτατα σε διαδικασίες ουσιαστικού διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Προσφέροντας στους πρώτους διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και ένα ασφαλές περιβάλλον, και παράλληλα δείχνοντας στους δεύτερους τον δρόμο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής προς τις χώρες τους.

Μια ισορροπημένη, δηλαδή, πολιτική που θωρακίζει θεσμικά το προσφυγικό καθεστώς, αναβαθμίζει τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και εκπέμπει διεθνώς την εικόνα μιας χώρας και κατ’ επέκταση μιας Ευρώπης γενναιόδωρης και προσβάσιμης για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34