search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:02
MENU CLOSE

Εμβόλια – Έρευνα: Μεγαλύτερη η προστασία για όσους καθυστερούν τη δεύτερη δόση

13.05.2021 13:59
emvolio-new

Όταν η λήψη δεύτερης δόσης του εμβολίου Covid καθυστερεί, αποτρέπει έως και 20% περισσότερους θανάτους δείχνει νέα έρευνα, κάτι που αποδεικνύει ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει έμφαση στην πρώτη δόση και να καθυστερήσει τη δεύτερη είχε όχι μόνο πρακτικό, αλλά και ιατρικό νόημα.

Ελέγχοντας τα ποσοστά θνητότητας όταν τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση αναβάλλονται για αργότερα από την προτεινόμενη ημερομηνία, η αμερικανική έρευνα της Mayo Clinic που δημοσιεύεται στην έγκυρη βρετανική επιθεώρηση British Journal of Medicine, έδειξε ότι είτε πρόκειται για το εμβόλιο της Pfizer είτε για αυτό της AstraZeneca, οι εμβολιασμοί περιορίζουν τους θανάτους από κορωνοϊό κατά 80%-90% από την πρώτη κιόλας δόση.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 11% με 20%, γεγονός που καθιστά τα εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά, αποτρέποντας σε τεράστιο ποσοστό τον κίνδυνο θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η καθυστέρηση χορήγησης του δεύτερου εμβολίου σώζει από 26 έως 47 ζωές επιπλέον ανά 100.000 ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια με αποτελεσματικότητα 90% ή περισσότερο από την πρώτη δόση, μειώνουν το ποσοστό θνητότητας από COVID από 226 σε 179 θύματα ανά 100.000 (δηλαδή -20%) εάν καθυστερήσει η δεύτερη δόση.

Αναφορικά με εκείνα που έχουν 80% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση, οι θάνατοι μειώνονται από 233 σε 207 ανά 100.000 ανθρώπους (δηλαδή -11%) όταν η δεύτερη δόση πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πραγματικά στοιχεία από τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ σε βάθος εξαμήνου, τα αποτελέσματά τους σε μολύνσεις από COVID, εισαγωγές σε νοσοκομεία αλλά και θανάτους.

Μάλιστα, η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία δείχνει ότι ειδικά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech περιορίζει τους θανάτους από κορωνοϊό κατά 97% μετά και τη δεύτερη δόση.

Πηγή: DailyMail

Ειδήσεις σήμερα

Βραζιλία: Σταματάει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις έγκυες

Κορωνοϊός: Τι προκαλεί η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων – Πόσο ασφαλής είναι

ΗΠΑ: Έγκριση του εμβολίου της Pfizer και για παιδιά 12-15 ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:00