search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:29
MENU CLOSE

Σχέδιο «Ελλάδα+» με 5 άξονες για ισχυρή οικονομία και δίκαιη κοινωνία (Video)

17.05.2021 18:00
tsipras_new_1

Το «Σχέδιο Ελλάδα+», δηλαδή το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ειδική εκδήλωση του κόμματος.

Ένα σχέδιο όπως είπε που επιτρέπει να χτίσουμε μια ισχυρή οικονομία, σε μια δίκαιη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Τόνισε ότι αφορά ά το 99% της κοινωνίας και ανέφερε πιο συγκεκριμένα την αγορά, την υγιή επιχειρηματικότητα, την επιστημονική κοινότητα, τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και «τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε εντός και εκτός της χώρας» τα οποία και κάλεσε να συμβάλλουν ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εισαγωγικά στην ομιλία του σημείωσε πως η πανδημία συνιστά μια «ιστορική τομή» καθώς ανοίγει διεθνώς μια συζήτηση, καθώς παράγει νέες προτεραιότητες και συγκεκριμένα στο επίκεντρο τίθενται η ενότητα της κοινωνίας και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε όλο τον κόσμο, είπε, διεξάγεται μια νέα συζήτηση – από απλούς πολίτες, κινήματα, τον επιστημονικό κόσμο μέχρι διεθνείς οργανισμούς και ηγέτες πανίσχυρων κρατών. Η συζήτηση αυτή, σημείωσε, εδράζεται πάνω σε μία νέα κοινή λογική, στον αντίποδα του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος των πρόσφατων δεκαετιών, κινείται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με βάση «αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Άσκησε κριτική προς την ευρωπαϊκή ηγεσία και την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι παραμένουν προσκολλημένες στις νεοφιλελεύθερες συνταγές του παρελθόντος, διαχωρίζοντας ωστόσο την πρώτη από την δεύτερη.  Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η ευρωπαϊκή ηγεσία, έκανε κάποια βήματα έστω και «άτολμα» με την αμοιβαιοποίηση χρέους και το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και όπως είπε, οι αλλαγές όμως που δεν αρκούν για να απαντήσουν στις νέες ανάγκες.

Από την άλλη κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι ενώ διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία το σχέδιο που παρουσίασε μυρίζει ναφθαλίνη του 1990 και είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, είπε, «ότι αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελιτ» αλλά και «με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους, που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Το κρίσιμο δίλλημα

Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δις, από τα οποία τα 19 δις είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια. Σε αυτά πρόσθεσε και τα 40 δις των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027.

Στο σημείο αυτό έθεσε -υπό μορφή διλήμματος- το ερώτημα «πού θα πάνε αυτά τα λεφτά;»:

«Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών»;

Σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται σε 4 νεοφιλελεύθερες αρχέςα) την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας. β) Τις ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές, την ενέργεια, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. γ) τη συρρίκνωση της ΜμΕ επιχειρηματικότητας, με επιλογή μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων για τη πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία. δ) Τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα με μεταφορά φορολογικών βαρών στη κατανάλωση και στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Πρόκειται είπε γι’ αυτά ακριβώς «που απέρριψε και χαρακτήρισε ως απόλυτη αποτυχία, ο Προέδρος Μπάιντεν στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, πριν από λίγες ημέρες».

Ώρα για αλλαγή σελίδας

«Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα», τόνισε και στο σημείο αυτό παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που φέρει την ονομασία «Ελλάδα+», το οποίο βασίζεται σε 5 κριτήρια ως προς την επιλογή των έργων και των μεταρρυθμίσεων που προκρίνει και χωρίζεται σε 5 άξονες.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αυτά είναι:

1.     η Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία: Στόχος μας η αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και η ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία.

2.     η Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού: η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

3.     η Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας: Η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να κατευθυνθούν, όπως στο παρελθόν, σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.

4.     η Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας: Γιατί  μόνο με ισχυρή ανάπτυξη της περιφέρειας μπορούμε να μειώσουμε τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

5.     η Δυναμική μετασχηματισμού:  Προκρίνουμε δηλαδή έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς” στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ

1ος άξονας, η Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τη τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που έχει προσυπογράψει η Ελλάδα όπως και τους δεσμευτικούς στόχους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, περνά μέσα από την «ριζική αναθεώρηση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης σε όλους τους τομείς, με την κοινωνία συμμέτοχη και ωφελούμενη αυτής της διαδικασίας μετάβασης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, προτείνει, τη λογική της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης., δηλαδή

·       την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

·       Την αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα: οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι διεθνώς καλές πρακτικές καθιστούν απόλυτα εφαρμόσιμο αυτό το μοντέλο, το οποίο χαρακτήρισε «μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας», με το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες. Σε αντίθεση με το κυβερνητικό σχέδιο που τις κατανέμει σχεδόν εξολοκλήρου στις μεγάλες επιχειρήσεις.

2ος άξονας – ο Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι θεμελιώδης η λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο τήρησης τους».

Επομένως, το σχέδιο Ελλάδα + περιλαμβάνει αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αξιοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας για την δημιουργία καινοτομίας.

Είναι επίσης κομβικός, στο σχέδιό μας, ο ρόλος στην παραγωγική διαδικασία των ΜμΕ και των αυτοαπασχολούμενων.

Ενισχύουμε, λοιπόν, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με τον αναπροσανατολισμό της σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Και προκρίνουμε μέτρα που ενθαρρύνουν τις συνέργειες και την ενδυνάμωση ΜμΕ και ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.

3ος άξονας είναι Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Σύμφωνα με τον Αλέξης Τσίπρας «η τεχνολογία και η διάδοση της χρήσης του διαδικτύου επηρεάζουν και μεταβάλλουν δομικά με αυξανόμενους ρυθμούς όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας».

Επομένως «η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να έχει στόχο την προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών και τη πλήρη γεωγραφική κάλυψη και δυνατότητα πρόσβασης για όλους, σε επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και ενέργεια».

4ος άξονας, η Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μεταξύ άλλων σημείωσε  πως «η πανδημία απέδειξε τη μεγάλη ανάγκη ενός ισχυρού καθολικού δημόσιου κοινωνικού κράτους που είχε αποδυναμωθεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

«Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι πεταμένα λεφτά» πρόσθεσε, αλλά «έχουν έντονα αναπτυξιακά οφέλη, με εξαιρετικά σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις. Μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, παρέχοντας ασφάλεια στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες. Δημιουργούν το έδαφος για προσωπική και οικογενειακή εξέλιξη σε μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

«Το σχέδιό μας για το νέο ΕΣΥ, που παρουσιάσαμε πρόσφατα, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιό μας για την αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα στη στέγη.

Η εμβληματική μας μεταρρύθμιση για τη θέσπιση κοινωνικού μισθού.

Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις μας για την άμβλυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής όλων των βαθμίδων της.

Η εκπόνηση εθνικής πολιτιστικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού και την αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας».  

5ος άξονας είναι η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το «Ελλάδα +» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για το σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων.

Υπό αυτό το πρίσμα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τεχνικά και διοικητικά τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ώστε να απορροφήσει τους πόρους  έγκαιρα και στοχευμένα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Επίσης ορίζει μια νέα στρατηγική για τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη δημογραφική ανανέωση του Αγροτικού πληθυσμού και την άρση των ανισοτήτων λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως η νησιωτικότητα ή η ορεινότητα περιοχών της πατρίδας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ αναμένονται φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και… τα διδακτορικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στις Βρυξέλλες το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24