search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:14
MENU CLOSE

Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο

21.05.2021 21:31
fotia-sxino-new

Μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας επιχειρεί να προσφέρει η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

-Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 

-Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019. 

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στον Σχίνο: Διαρκής μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Αγωνία για τα πύρινα μέτωπα σε Καλκάνι και Παπαγιαννέικα

Γεράνεια όρη: Δορυφόρος αποτυπώνει την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά (Photos)

Φωτιά στον Σχίνο: Αναζωπύρωση κοντά στα Μέγαρα – Εντολή για νέα εκκένωση οικισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06