search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:26
MENU CLOSE

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας το αεροσκάφος της Ryanair – ΕΕ: Η Λευκορωσία θα υποστεί τις συνέπειες

23.05.2021 22:07
Ryanair_new

Το αεροσκάφος της πτήσης FR 4978 της Ryanair που αναγκάστηκε νωρίτερα σήμερα να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προσγειώθηκε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στις 21.25 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εταιρεία, που ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση FR4978 και νωρίτερα αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία, έφτασε με ασφάλεια στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ «το ζήτημα της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ», όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός του, Μπάρεντ Λέιντς και προσθέτει ότι «οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν με την ευκαιρία αυτή».

«Η Λευκορωσία θα υποστεί τις συνέπειες»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας προειδοποίησε απόψε ότι το επεισόδιο με την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ θα έχει «σαφείς συνέπειες» από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».

«Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας υπογράμμισε ότι το συμβάν αυτό δεν θα αγνοηθεί και θα επιφέρει «σαφείς» συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε, θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζεται η σύλληψη του Προτασέβιτς και ζητείται να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Να απελευθερωθεί αμέσως ο Ρομάν Προτασέβιτς»

Την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ζητεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ενώ τονίζει ότι «το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει: «Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» προσθέτει.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «το περιστατικό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Ιρλανδία: Απολύτως απαράδεκτη ενέργεια

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχολ Μάρτιν χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την εκτροπή, από τη Λευκορωσία, ενός επιβατικού αεροσκάφους της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair που πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους.

«Η εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος είναι απολύτως απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε «μεγάλη ανησυχία» στην Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα

Νάσος Ηλιόπουλος: «Ταμείο Ανάκαμψης» για στήριξη των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας κι όχι τους λίγους

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Μιλάει» η άρση απορρήτου για τους δολοφόνους (Video)

Απογειώθηκε από το Μινσκ μετά την «αεροπειρατεία» η πτήση της Ryanair – Τι απαντά η Λευκορωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:20