search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:08
MENU CLOSE

Αυτοψία στα Γεράνεια Όρη: Ο Παράδεισος που έγινε στάχτη (Photos/Video)

29.05.2021 07:30
geraneia_exo
Photo @topontiki.gr

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στα Γεράνεια Όρη.

Πάνω από 70.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στον Σχίνο Κορινθίας.

Η πυρκαγία γρήγορα, με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους, πήρε μεγάλες διαστάσεις, επεκτάθηκε στη γειτονική περιοχή και ανεξέλεγκτη για μέρες κατέκαψε τα πάντα, μετατρέποντας τον μέχρι χθες παράδεισο πρασίνου σε κρανίου τόπο.

Αυτοψία στα καμένα

Υπολογίζεται ότι η φωτιά στα Γεράνεια Όρη έκαψε συνολικά πάνω από 71.000 στρέμματα. Από αυτά το 60% αφορά σε κωνοφόρα βλάστηση (δάσος), το 15% σε χαμηλή βλάστηση και το 25% σε αγροτικές καλλιέργειες.

Χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους στην προστατευόμενη περιοχή Natura καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από την πυρκαγιά. Ανυπεράσπιστα ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο καθώς εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.

Η οροσειρά πριν την φωτιά διέθετε πλούσια χλωρίδα από πεύκα, δρύες, έλατα και αποτελούσε βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν από 60-70 χρόνια προκειμένου το δάσος να αποκτήσει ξανά ζωή…

Το topontiki.gr βρέθηκε στα καμένα και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική…

Photo @topontiki.gr
Photo @topontiki.gr
Photo @topontiki.gr
Photo @topontiki.gr
Photo @topontiki.gr

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται παράλληλα και σε βίντεο της ομάδας Up Stories, με πανοραμικά πλάνα από drones στον Σχίνο και το Αλεποχώρι, πριν και μετά τη φωτιά.

Η χειρότερη δασική πυρκαγιά της δεκαετίας

Σύμφωνα με το meteo, η φωτιά στα Γεράνεια Όρη αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.

Από την ανάλυση των στοιχείων της 20ετίας προκύπτει ότι:

-Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.

-Η φωτιά στα Γεράνια Όρη είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.

-Όσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Ειδήσεις σήμερα

Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο

Συγκλονιστικό βίντεο από τον Σχίνο: «Κέντρο μας έχει κλείσει η φωτιά – Έχω και 10 πολίτες μαζί μου»

Γεράνεια: Στάχτη 71.285 στρέμματα σε τρεις ημέρες – «Καμπανάκι» Λέκκα για κατολισθήσεις και πλημμύρες (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:01