search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:57
MENU CLOSE

«Ορέστης» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2181
10-6-2021
13.06.2021 07:00
orestis

Με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη και την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας τραγωδίας επιστρέφει ο Γιάννης Κακλέας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ένα έργο γεμάτο ερωτήματα αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στις γενεές και τα φύλα, τις κοινωνικές ισορροπίες αλλά και την επιβίωση των νέων σε έναν κόσμο που δεν καθορίζουν οι ίδιοι.

Βρισκόμαστε στο Άργος. Νέοι και πληγωμένοι, ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, νιώθοντας ευάλωτοι και απροστάτευτοι, μετατρέπονται σε άγρια ζώα. Έπειτα από την πράξη τους είναι ανεπιθύμητοι τόσο από την ίδια τους την οικογένεια όσο και από την πατρίδα τους. Από παιδιά βασιλέων ξαφνικά βρίσκονται αποδιωγμένοι απ’ όλους.

Όταν η Ελένη και ο Μενέλαος καταφθάνουν από την Τροία, τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του τελευταίου. Ωστόσο, ούτε και από εκεί λαμβάνουν βοήθεια. Ο Τυνδάρεως, επίσης, δεν προτίθεται να βοηθήσει, κάτι που στρέφει όλες τις ελπίδες του Ορέστη στον Πυλάδη.

Οι δυο τους, έχοντας τη βοήθεια της Ηλέκτρας, καταστρώνουν ένα πολύπλοκο σχέδιο προκειμένου να πάρουν την εκδίκησή τους, με θύματα τόσο την Ελένη όσο και την κόρη της, Ερμιόνη. Την οριστική λύση δίνει τελικά η παρέμβαση του από μηχανής θεού Απόλλωνα.

Ξετυλίγοντας το νήμα του μύθου των δύο αδερφών – του Ορέστη και της Ηλέκτρας – αμέσως μετά τον φόνο της Κλυταιμνήστρας, ο Ευριπίδης επιδιώκει με τον «Ορέστη» του να πλησιάσει τα ανθρώπινα μέτρα, εστιάζοντας στους νέους οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που οι συνθήκες δεν καθορίζονται από εκείνους μέχρι που, τελικά, τους ξεπερνούν. Έτσι, οι ήρωές του βυθίζονται στη θλίψη τους, κυριεύονται από τη δυστυχία, την απόγνωση και την απελπισία, αναζητώντας απεγνωσμένα το φως της αλήθειας και της αυτογνωσίας μέσα στο σκοτάδι τους.

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά, όμως, και ένα καίριο σχόλιο αναφορικά με τη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Πρόκειται, άλλωστε, για το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν από την αναχώρησή του για τη Μακεδονία, ενώ πραγματεύεται την τύχη των νέων μητροκτόνων έπειτα από το έγκλημα.

Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο από ανατροπές, έντονες συγκρούσεις, αλλά και πολιτικό προβληματισμό.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2021 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ενώ θα περιοδεύσει τόσο σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στις 4 και 5 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Στον ρόλο του Ορέστη απολαμβάνουμε τον ταλαντούχο Άρη Σερβετάλη, ο οποίος πλαισιώνεται από έναν εξαιρετικό θίασο ηθοποιών, που χαρίζουν στο κοινό σπουδαίες ερμηνείες. Μεταξύ αυτών, η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη και ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη και Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά.

Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία/Δραματική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση: Άρης Σερβετάλης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τρομπούκη

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού

Βοηθός συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση

Info:

Από 16 έως 18 Ιουνίου 2021, ώρα: 21.00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη ζώνη: 60 ευρώ

Α’ Ζώνη: 45 ευρώ

Β’ Ζώνη: 30 ευρώ

Γ’ Ζώνη: 25 ευρώ

Δ’ Ζώνη: 20 ευρώ

Ε’ Ζώνη: 15 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες – κρατήσεις: aefestival.gr

«Φωτιές» από ανάρτηση της Billie Eilish στο Instagram: «Αγαπώ τα κορίτσια» 

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Ανανεωμένη και αδυνατισμένη – Ποζάρει με μαγιό και «ρίχνει» το Instagram (Video)

Μπέσσυ Μάλφα: «Ούρλιαζαν και με μούντζωναν για να παραβιάσω STOP στη Συγγρού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:57