search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:19
MENU CLOSE

Πειραιάς: Iστορικά και σπάνια βαγόνια μεταφέρονται στο σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ (Photos)

17.06.2021 13:41
train new

Βαγόνια του σιδηροδρόμου που έγραψαν ιστορία διασώζονται και μεταφέρονται στο υπό διαμόρφωση σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ στον Πειραιά.   

Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε η διάσωση-μεταφορά έξι ιστορικών σιδηροδρομικών οχημάτων από την Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία, προς αποκατάσταση και έκθεση στο υπό διαμόρφωση Σιδηροδρομικό Μουσείο στο Μηχανοστάσιο Πειραιώς (ΜΠΡ).

Μετά από τόσες δεκαετίες για πρώτη φορά υλοποιείται σε μεγάλη κλίμακα κάτι τέτοιο που στόχο έχει όχι μόνο να εξαιρεθούν από τις εκποιήσεις ορισμένα ιστορικά οχήματα, αλλά με εξειδικευμένο προσωπικό και τα διαθέσιμα μέσα να δοθεί ζωή στα σπάνια αυτά κομμάτια.

Τα διασωθέντα και πλέον ασφαλή, έξι ιστορικά σιδηροδρομικά οχήματα προς αποκατάσταση και έκθεση είναι τα ακόλουθα:

Κλειστή φορτάμαξα, η τελευταία διασωζόμενη και από τις πρώτες των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος (Αγρίνιο-Μεσολόγγι-Κρυονέρι), κατασκευής 1888.

Κλειστή φορτάμαξα φορτίου 10t, κατασκευής Baume Marpent Βελγίου περί το 1900, που μετέφερε τα οστά του Θ. Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1930.

Διαξονική υδροφόρος κατασκευής περί το 1900 και μεταπολεμικής αποκατάστασης των ΣΠΑΠ.

Ατμάμαξα Εs 7721, υπέρθερμου ατμού κατασκευής 1925 από τη Γερμανική Linke Hofmann Laufhammerwerke.

Κλειστή φορτάμαξα κατασκευής Ganz & Co. Danubius, Budapest Ουγγαρίας το 1925. Οι πρώτες των ΣΠΑΠ με ωφέλιμο φορτίο 12t, αρχικά με υπερυψωμένη φυλακίδα τροχοπεδητή.

Αυτοκινητάμαξα Uerdingen-Düsseldorfer Waggonfabrik κατασκευής 1937. Η παλαιότερη διασωζόμενη οτομοτρίς και μία από τις πρώτες στην Ελλάδα.

Το σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ στη Λεύκα του Πειραιά, όπου μεταφέρθηκε από τα Σεπόλια λόγω των εργασιών υπογειοποίησης των γραμμών, δεν έχει ανοίξει ποτέ μέχρι σήμερα στο κοινό, αν και εγκαινιάστηκε επισήμως το καλοκαίρι του 2019.

Σε εξέλιξη είναι η πραγματοποίηση πρόσθετων εργασιών προκειμένου ο χώρος να αποκτήσει της απαραίτητες υποδομές ενός μουσείου και να γίνει επισκέψιμος.

Εκατοντάδες αιτήσεις για την ταινία του Μπαντέρας στην Θεσσαλονίκη: Ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας (Video)

Γλυκά Νερά: Ένα βήμα πριν την εξιχνίαση οι αρχές – Τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ

Eπιδεινώθηκε η υγεία του Εφραίμ – Ο ηγούμενος που συντάραξε το πανελλήνιο με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:19