search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:17
MENU CLOSE

«Οθέλλος», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο Θέατρο Βράχων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
20.06.2021 07:00
bezos

Ένα από τα πιο σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές από την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 στο Θέατρο Βράχων.

Πρόκειται για το αριστούργημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Οθέλλος», σε σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια, το οποίο πρόκειται μάλιστα να περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.

Το έργο μάς μεταφέρει στη Βενετία την εποχή που γνωρίζει τη μεγάλη της ακμή. Ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο γενναίος και τρανός στρατηγός της. Όταν παίρνει την απόφαση να παντρευτεί κρυφά την ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα, έρχεται αντιμέτωπος με την οργή του πατέρα της Βραβάντιου, ο οποίος, θεωρώντας ότι ο… «Μαύρος» ξελόγιασε την κόρη του, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας. Ωστόσο, η Δυσδαιμόνα τον διαψεύδει, ομολογώντας δημόσια τον έρωτά της για τον Οθέλλο. Τότε, ο Δόγης, που τον χρειαζόταν, στέλνει τον Οθέλλο στην Κύπρο ώστε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Εκεί, όμως, θα τον περιμένει ο Ιάγος, ο οποίος τον μισεί και διψά για εκδίκηση επειδή διάλεξε για υπασπιστή του τον Κάσσιο και όχι τον ίδιο. Έτσι, του βάζει στο μυαλό την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Δεν διστάζει, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει τη σύζυγό του Αιμιλία αλλά και τον αριστοκράτη Ροδρίγο, ώστε να τον πείσει και στην ουσία να τον εξαπατήσει. Σύντομα ο Οθέλλος κυριεύεται από τη ζήλια, με τον Ιάγο, που εξακολουθεί να τον μισεί, να τον οδηγεί ολοταχώς στον όλεθρο.

Μέσα από τον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλά για τον παράφορο έρωτα ο οποίος δεν γνωρίζει από φυλετικές διαφορές, δεν κοιτά ηλικίες και αντικρούει σθεναρά την κοινωνική ανισότητα. Πρόκειται για μια τραγωδία που πραγματεύεται την αθεράπευτη ζήλια, την εμπιστοσύνη που προδόθηκε, αλλά και τον φόβο απέναντι σε οτιδήποτε ξένο ή διαφορετικό.

Ο γενναίος Μαυριτανός στρατηγός ερωτεύεται με πάθος τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα σπάζοντας το κατεστημένο και καταρρίπτοντας τα στερεότυπα της εποχής. Αντί να γεφυρώσει το χάσμα ή να μειώσει τις διαφορές, κλονίζει καθετί θεωρείται βέβαιο και σταθερό, διαταράσσοντας τις κοινωνικές ισορροπίες.

Το έργο του Σαίξπηρ μιλά επιπλέον για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, οτιδήποτε διαφορετικό, και φυσικά οτιδήποτε είναι ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες. Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στην κοινωνία κατηγορώντας την ευθέως για υποκρισία καθώς με την πρώτη ευκαιρία δεν διστάζει να αποκαθηλώσει τους ίδιους τους ευεργέτες της.

Παρά το γεγονός ότι ο Οθέλλος έχει κερδίσει διακρίσεις και έχει ανέλθει σε αξιώματα χάρις στο ήθος και τη γενναιότητά του, δεν κατορθώνει τελικά να ενταχθεί και να αφομοιωθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος της.

Το χρώμα του δέρματός του, η καταγωγή του, αλλά κυρίως η ανασφάλεια που τον κυριεύει του στερούν τα αυτονόητα, με τον Οθέλλο να παραμένει και να αντιμετωπίζεται ως ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά δημοφιλές, το οποίο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι θεατές θα απολαύσουν τον Γιάννη Μπέζο, ο οποίος ενσαρκώνει τον Οθέλλο, τον Αιμίλιο Χειλάκη, που υποδύεται τον Ιάγο, καθώς και τη Μυρτώ Αλικάκη, που έχει τον ρόλο της Αιμιλίας. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κώστας Κορωναίος (Βραβάντιος), Αλέξανδρος Βάρθης (Κάσσιος) και Μάιρα Γραβάνη (Δυσδαιμόνα). Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογιώργη, Νίκος Τσιμάρας.

Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Διασκευή: Μανώλης Δούνιας

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου : Αιμίλιος Χειλάκης

Εκτέλεση σκηνικού: Κατερίνα Χάρου

Κοστούμια: Makis Tselios Atelier

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας

Διανομή

Οθέλλος: Γιάννης Μπέζος

Ιάγος: Αιμίλιος Χειλάκης

Αιμιλία: Μυρτώ Αλικάκη

Βραβάντιος: Κώστας Κορωναίος

Κάσσιος: Αλέξανδρος Βάρθης

Δυσδαιμόνα: Μάιρα Γραβάνη

Ροδρίγος: Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Μοντάνος: Κρις Ραντάνοφ

Δόγης: Μανώλης Δούνιας

Μπιάνκα: Ελευθερία Κοντογιώργη

Λουδοβίκος: Νίκος Τσιμάρας

Jackie Kennedy: Ο άγνωστος έρωτας της ζωής της που γίνεται ταινία

Σάλμα Χάγιεκ: Μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε (Video)

Ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers θα παίξει σε ταινία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:16