search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:13
MENU CLOSE

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις (Video)

14.07.2021 09:39
katastimata_new

Ακόμη μια ευκαιρία, ίσως και την τελευταία, θα έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν «κοπεί» από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, στον τρίτο και τον τέταρτο κύκλο, προκειμένου να διεκδικήσουν φθηνή ρευστότητα, υποβάλλοντας ένσταση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τις ενστάσεις θα μπορέσουν να υποβάλουν όσοι είχαν μείνει εκτός επιστρεπτέας σε αυτούς τους δύο κύκλους, αλλά οι περισσότεροι θα είναι όσοι αποκλείσθηκαν από τον τέταρτο κύκλο, όπου είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά το «κούρεμα» κατά 50% στο επιστρεπτέο ποσό, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να εκτιναχθεί στα ύψη.

Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 10.522 επιχειρήσεις με 1,51 δισ. ευρώ, ενώ στον τέταρτο, όπου εκτός από το «κούρεμα» καθιερώθηκαν και ελάχιστα όρια ενισχύσεων, ενώ διευρύνθηκε η περίμετρος των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.

H πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ενστάσεις

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ενστάσεις έχει ήδη ανοίξει, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους αφού πρώτα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα ενημερωθούν ότι έχουν δικαίωμα για ένσταση. Αφού λάβουν αυτό το μήνυμα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία πέντε ημερών για να καταθέσουν την ένσταση.

Ο τρόπος εξέτασης της ένστασης δεν είναι σαφής και, όπως αναφέρουν λογιστές, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιοι θα πάρουν τελικά την επιστρεπτέα με αυτή τη διαδικασία. Βέβαιο είναι ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν την υποχρέωση, μέσω της αίτησής τους, να ενημερώσουν για ποια από τις δύο φάσεις του προγράμματος ενδιαφέρονται (αν, δηλαδή, απορρίφθηκαν στον τρίτο ή στον τέταρτο κύκλο) και για ποιους λόγους απορρίφθηκε η αρχική αίτησή τους.

Σημειώνεται ότι μετά και την υποβολή των ενστάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι έχουν ενισχυθεί μέσω των 7 κύκλων του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, ή να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον έκπτωση 15% στο ποσό που θα επιστρέψουν.

Επίσης, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων κατά 50% έχουν τη δυνατότητα, όταν ενεργοποιηθεί η σχετική ρύθμιση, να λάβουν κουπόνι αξίας ίσης με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις και με αυτό να αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Διαβάστε επίσης:

Νέο «Εξοικονομώ» – Με ποια κριτήρια θα δοθεί

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα το λάβουν τον Αύγουστο και ποιοι τον Σεπτέμβρη

Ecofin: Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης- 4 δισ. έως αρχές Αυγούστου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48