search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:04
MENU CLOSE

Πανελλήνιες 2021: Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Εκτός ΑΕΙ 26.452 υποψήφιοι

16.07.2021 16:43
vaseis-panelladikes

«Κλωτσιά» από την ανώτατη δημόσια εκπαίδευση δέχθηκαν 26.453 υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών, εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος.

Από τον συνολικό αριθμό των απορριφθέντων υποψηφίων, οι 8.000 θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Ωστόσο, άγνωστη θα παραμείνει η μοίρα των υπόλοιπων 18.453 υποψηφίων που δεν κατάφεραν να περάσουν κάπου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μείωσε την εισαγωγή στα ΑΕΙ περίπου 9.400 περισσότερων υποψηφίων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα έως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94

Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58

Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70

Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Πέρυσι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις έλαβαν μέρος συνολικά 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις Πανελλαδικές ήταν 73.687). Συνεπώς, το 2020 έμειναν εκτός 17.052 υποψήφιοι.

Φέτος, στις εξετάσεις συμμετείχαν 90.851 υποψήφιοι, δίνοντας «μάχη» για σχεδόν ισάριθμες θέσεις στις σχολές. Υπολογίζεται λοιπόν ότι, σε σχέση με το 2020, εκτός πανεπιστημίων θα μείνουν λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ενδέχεται να τροποποιηθεί εφόσον:

υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν και / ή

επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.

Το διπλό μηχανογραφικό

Φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν εκτός από τα Τμήματα των ΑΕΙ και ένα παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίου που θα περιέχει συνολικά 519 Τμήματα Δημόσιων ΙΕΚ. Κάθε υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο Μηχανογραφικά Δελτία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και δεν «πιάνουν» τις βάσεις των ΕΒΕ σε κάθε Τμήμα του επιστημονικού πεδίου τους θα μπορούν να συμπληρώσουν μόνο το δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγής τους σε Δημόσιο ΙΕΚ.

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Κυβερνητική διγλωσσία για τις απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο καύσωνας της… ελεύθερης αγοράς φέρνει νέο «ηλεκτροσόκ» αυξήσεων

Λεπτή «κόκκινη» γραμμή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54