search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:24
MENU CLOSE

Καλόν πράμα, το Κυπριακό Σάμαλι

21.07.2021 07:30
samali

Το καλόν πράμα είναι μια παραλλαγή του σιροπιαστού γλυκού σάμαλι από την Κύπρο που δεν περιέχει αυγά και λάδι και γίνεται συνήθως με πρόβειο γιαούρτι. Αρωματίζεται με μαστίχα και ανθόνερο ή ροδόσταγμα και σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, όπως μαρτυράει το όνομά του.

Υλικά για τη συνταγή

1 κιλό σιμιγδάλι χονδρό

400 γραμμάρια ζάχαρη

15 γραμμάρια μαγειρική σόδα

20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

3 γραμμάρια μαστίχα (κοπανισμένη σε σκόνη με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής)

300 γραμμάρια γιαούρτι πρόβειο

400 ml χλιαρό νερό

Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)

Για την επιφάνεια

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας νερό

Για το σιρόπι

600 γραμμάρια ζάχαρη

600 ml νερό

3 κανελόξυλα

3 κομμάτια φλούδα λεμόνι

10 ml ανθόνερο ή ροδόσταγμα

Για το ταψί

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το μπείκιν πάουντερ και την κοπανισμένη μαστίχα και ανακατέψτε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σε ένα άλλο μπολ, διαλύστε το γιαούρτι στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας το καλά με ένα σύρμα. Αδειάστε το στο μίγμα με το σιμιγδάλι και αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν και να έχετε έναν πηκτό χυλό. Αλείψτε ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι με το ταχίνι και αδειάστε το μίγμα ομοιόμορφα. Ισιώστε την επιφάνειά του με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα και αφήστε το να φουσκώσει καλά σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου. Μόλις είναι έτοιμο, προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα στους 180ο C και αλείψτε ελαφρά με το χέρι σας την επιφάνεια του γλυκού με τη μια κουταλιά μέλι που έχετε διαλύσει στην μια κουταλιά νερό. Χαράξτε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρόμβους και στολίστε το σάμαλι με τα αμύγδαλα, αν επιθυμείτε. Ψήστε το για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέντρο του. Αποσύρετε από το φούρνο, χαράξτε το και πάλι προσεκτικά και αφήστε το να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά εκτός από το ανθόνερο. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μετρήστε 5 λεπτά, αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε το ανθόνερο. Με μια κουτάλα και γρήγορες κινήσεις σιροπιάστε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να το πιει. Το σιρόπι μπορεί να γίνει και με τον αντίθετο τρόπο δηλαδή να το φτιάξετε στην αρχή, να το αφήσετε να κρυώσει καλά και να το ρίξετε όταν βγει το σάμαλι από το φούρνο καυτό. Σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι.

Διαβάστε επίσης:

Πιλάφι των «φτωχών» με πεταλίδες

Σοκολατάκια σύκου γεμιστά με ξηρούς καρπούς

Ψητό τυρί τυλιχτό σε αμπελόφυλλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50