search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Βουλή: Κατατέθηκαν οι ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

23.08.2021 21:47
FOTIA_NEW

Κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ” ΄Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α’ 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ” Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις” (Α΄143) και άλλες διατάξεις» θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη και θα μετέχουν τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μεταξύ άλλων προβλέπεται πως:

«Συντέμνεται η προθεσμία έκδοσης της απόφασης για την κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων εξαιτίας μερικής ή ολικής καταστροφής δάσους ή δασικής έκτασης λόγω πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής εντός 30 ημερών αντί 3 μηνών από την καταστολή της πυρκαγιάς ή τη διαπίστωση της αιτίας καταστροφής, με δυνατότητα παράτασης εως 30 ημερες ακόμη αντί μέχρι 2 μήνες που ισχύει. Μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, λειτουργούν δε εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού».

Αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων προβλέπεται μεταξύ άλλων η «δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr. Θεσπίζονται μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και σε νομικές οντότητες για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις και σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης, ύψους 3.000 ευρώ και εως 14.000 ευρώ ανα περίπτωση. Τίθεται ανώτατο όριο για το συνολικό ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ύψους 120.000 ευρώ ανα δικαιούχο. Για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα 2.000 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ανα κατοικία. Έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς 2.000 ευρώ και μέχρι 8.000 ευρώ και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις 1.000 ευρώ μέχρι 4.000 ευρώ. Θεσπίζεται επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για τα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών. Τα ποσά είναι αφρολογητά, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Παράλληλα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021 καθώς και τα αγροτεμάχια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής».

Ειδικότερα το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνει:

  • Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
  • Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.
  • Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.
  • Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.
  • Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.
  • Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών – με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο – για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Την Τετάρτη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 10:30 θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ζήτημα των πυρκαγιών και την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Μετά τις φωτιές έρχεται η μετάλλαξη «Δ» – Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους

Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν όλοι – Δεν έπρεπε να βγουν οι μάσκες

Κορωνοϊός: Πότε θα τεθεί θέμα για νέο lockdown – Δυσοίωνος ο Εξαδάκτυλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59