search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:10
MENU CLOSE

Βραζιλιάνικο σοκολατένιο φλαν με καφέ

11.09.2021 07:30
keik new

Ένα υπέροχο επιδόρπιο – μαγικό κέικ που συνδυάζει ζουμερό σοκολατένιο κέικ, με βελούδινη κρέμα καραμελέ με την τονωτική γεύση του καφέ.

Είναι μαγικό διότι οι στρώσεις διαχωρίζονται και έρχονται “τα πάνω – κάτω”, αλλάζοντας θέσεις κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Υλικά για τη συνταγή


Για την καραμέλα
150 γραμμάρια ζάχαρη
80ml νερό
Για το κέικ
130 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
40 γραμμάρια κακάο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια τσιμπιά αλάτι
120 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γραμμάρια ζάχαρη
2 μεσαία αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
80ml γάλα
Για την κρέμα (φλαν)
260 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοαλεσμένο καφέ
3 μεσαία αυγά
60 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
10 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Εκτέλεση

Αρχικά για την κρέμα φλαν, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε το ζαχαρούχο γάλα μαζί με τον καφέ, μέχρι να κάψει αλλά όχι να βράσει.

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το μια ώρα να εκχυλιστεί, σουρώστε το με λεπτή σίτα ή τουλπάνι και αφήστε το στην άκρη.


Ετοιμάστε την καραμέλα ζεσταίνοντας σε ένα τηγανάκι τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Μόλις πάρει ένα ξανθό χρώμα και λιώσει καλά, προσθέστε προσεκτικά (για να μην καείτε) το νερό, ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα την καραμέλα που θα έχει σκληρύνει και συνεχίστε για 2-3 λεπτά με τον ίδιο τρόπο ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα.

Αφήστε να κρυώσει και συνεχίστε, προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώστε και πασπαλίστε με ζάχαρη μια φόρμα 20 εκατοστών, ρίξτε την καραμέλα και τοποθετήστε στο ψυγείο για 20 λεπτά μέχρι να σφίξει καλά.

Για το κέικ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέστε τα αυγά ένα – ένα και το εκχύλισμα βανίλιας.

Κοσκινίστε όλα τα στέρεα υλικά, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και ρίξτε τα εναλλάξ με το γάλα, στο μίγμα των αυγών. Χτυπήστε μέχρι να ανακατευτούν καλά, χωρίς να το παρακάνετε.

Για το φλαν, χτυπήστε ελαφρά σε ένα μπολ τα αυγά, βάλτε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το εκχυλισμένο ζαχαρούχο με τον καφέ και τέλος το αλεύρι. Ανακατέψτε τα όλα σε υψηλή ταχύτητα, προσέχοντας να μην ξεχωρίζουν κομμάτια αλευριού ή αυγού στο μίγμα.

Ρίξτε προσεκτικά στη φόρμα με την σκληρή καραμέλα, πρώτα το μίγμα κέικ, ισιώνοντας με μια σπάτουλα την επιφάνειά του. Στη συνέχεια αδειάστε προσεκτικά το μίγμα φλαν,

έτσι ώστε να μην ανακατευτεί με τα υπόλοιπα. Καλύψτε με ένα αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το στο κέντρο ενός ταψιού, ρίχνοντας βραστό νερό στο ταψί μέχρι αυτό να φτάσει περίπου στη μέση της φόρμας. Θα πρέπει να ψηθεί δηλαδή αργά μέσα σε μπαιν μαρί.

Σε 55 λεπτά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, τσεκάρετε το κέικ (θα έχει ανέβει το μίγμα κέικ στην επιφάνεια) με μια οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να βγαίνει καθαρή.

Σε διαφορετική περίπτωση συνεχίστε το ψήσιμο, για άλλα 20 λεπτά το πολύ. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 6 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.

Για να το ξεφορμάρετε, τοποθετήστε καυτό νερό σε ένα ταψί, βουτήξτε τον πάτο της φόρμας για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η καραμέλα, ξεκολλήστε και λίγο τα τοιχώματα με ένα μαχαιράκι και τουμπάρετέ το προσεκτικά σε μια πιατέλα.

Συμβουλή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα καραμέλας, γλιτώνοντας χρόνο από τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Πολίτικο μυτσβέρι λαχανικών

Εντυπωσιακός κορμός μωσαϊκό με καρότα

Κόμποι ζύμης με σκόρδο, παρμεζάνα και μυρωδικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42