search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:10
MENU CLOSE

Σχολεία: Από τέσσερα έως επτά τεστ στους μαθητές αν βρεθεί κρούσμα σε τμήμα

14.09.2021 16:57
sxoleia (2)

Σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης των ελέγχων για τα κρούσματα που θα προκύψουν στις σχολικές αίθουσες, η κυβέρνηση προχωρά στην παροχή τεσσάρων έως επτά τεστ στους μαθητές που θα παρέχονται δωρεάν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που άνοιξαν τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε πως ένα τμήμα θα κλείνει αν εμφανιστεί κρούσμα σε 50%+1 ανάμεσα στους μαθητές.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι μαθητές θα κάνουν τέσσερα τεστ (δύο rapid και δύο self) αν βρεθεί θετικό κρούσμα σε μια τάξη, αλλά ακόμα και επτά αν οι μαθητές βρίσκονται σε κοντινά θρανία.

Όπως είπε «οι μαθητές στα κοντινά θρανία θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, σε περίπτωση θετικού κρούσματος». Τα τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές. 

«Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές -εκτός των εμβολιασμένων- θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα εκείνη, δωρεάν. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ την ημέρα», ανέφερε.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό πάνω από 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται αν συμπεριλάβει κανείς και όσους έχουν νοσήσει.

«Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί) που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων» υπογράμμισε.

Κεραμέως: Προτεραιότητα να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είχε προαναγγείλει τον σχεδιασμό για τα επτά τεστ την εβδομάδα, σε περίπτωση κρούσματος σε κοντινά θρανία, ενώ επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως αυτό που έχει αλλάξει από την προηγούμενη χρονιά είναι ο εμβολιασμός και οι περισσότεροι έλεγχοι με τεστ στα σχολεία.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, ενώ επεσήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, συζητώντας κάθε πτυχή.

Βάσει του πρωτοκόλλου, όπως τόνισε, θα κλείνουν μεμονωμένα τμήματα εφόσον εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές της τάξης, ενώ τόνισε πως δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο σχολείων, ούτε και «χαλάρωση» στο σύστημα απουσιών.

Σχετικά με την ανησυχία των γονέων για την αλλαγή αυτή στο πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, η Υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: «Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδόμενα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι το αυξημένο testing.»

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και άνω, τονιζοντας μάλιστα οτι αν τα δικά της παιδιά ήταν 12 ετών, θα τα είχε εμβολιάσει.

Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η Υπουργός διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Ανεμβολίαστο το 22% των αστυνομικών – Δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Γεννηματά: Ακολουθούμε αυτόνομη πορεία – Οι πολιτικές Μητσοτάκη μεγαλώνουν τις ανισότητες (Video)

Άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα θα κάνει η κυβέρνηση για τους νέους – Ψίχουλα η επιδότηση εργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:09