search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:23
MENU CLOSE

Η κλιματική κρίση… περνάει από τις κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2195
16-9-2021
18.09.2021 07:00
pagovouno-new

Το θερμότερο καλοκαίρι που κατεγράφη ήταν το φετινό στην Ευρώπη, ενώ από ακραία καιρικά φαινόμενα επλήγησαν οι βόρειες πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά μια τάση που πλέον επικρατεί και φαίνεται να αλλάζει πλήρως τις συνειδήσεις των πολιτών απέναντι στην αποκαλούμενη κλιματική κρίση.


«Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε» είπε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς στη Νορβηγία, που επικράτησε στην εκλογική αναμέτρηση και αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της δυτικής Ευρώπης, της οποίας το κράτος πρόνοιας έχει βασιστεί, σε μεγάλο βαθμό, στα κέρδη από τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας, το συντηρητικό κόμμα που κυβερνούσε από το 2013 έχασε την εξουσία, δίνοντας τη σκυτάλη σε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινους, που μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Η παραγωγή πετρελαίου αποφέρει τεράστια κέρδη στη χώρα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δύσκολα θα περίμενε κάποιος ότι η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων θα είχε επίκεντρο τον περιορισμό της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, την προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια την κλιματική αλλαγή.
Τα ισχυρά κύματα καύσωνα ωστόσο που χτύπησαν τη Νορβηγία φαίνεται πως ευαισθητοποίησαν τους Νορβηγούς να στηρίξουν τα κόμματα που υποσχέθηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στις πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως αναζήτηση νέων οικοπέδων για άντληση πετρελαίου και αερίου.


Το 2020 από τη Νορβηγία υπήρξε έκλυση περίπου 13,3 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Αυγούστου, με τις έντονες προειδοποιήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ταρακούνησε τους Νορβηγούς και τους ώθησε στο να στηρίξουν κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, Αριστερά) που είχαν στο πρόγραμμά τους την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κλίμα – πανδημία σημειώσατε 1

Σε πρόωρες εκλογές (20 Σεπτεμβρίου) οδηγείται ο Καναδάς και μπορεί ο Τζάστιν Τριντό να τις προκήρυξε με αφορμή την πανδημία και τη διαχείρισή της, αλλά βασικό ζήτημα για τους πολίτες – τουλάχιστον από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων – αποτελεί η κλιματική κρίση.

Οι Καναδοί φαίνεται πως ζητούν αποφασιστική δράση στα περιβαλλοντικά ζητήματα έπειτα από το πιο θερμό καλοκαίρι που συνάντησε η χώρα, με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους. Οι αναλυτές βλέπουν πως στις κάλπες θα πληγούν τα κόμματα με τις λιγότερο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές, με το κλίμα να καθορίζει τελικά την έκβαση της εκλογικής κούρσας.

Πράσινη νομοθεσία, αλλά πως;

Στη Γερμανία, που οδεύει στις κάλπες στις 26 Σεπτεμβρίου, κεντρική θέση στα ντιμπέιτ των υποψηφίων κατείχε η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
Η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, που είδε τα ποσοστά της τον τελευταίο χρόνο να αυξάνονται – παρότι φαίνεται να χάνει έδαφος από τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, προέταξε την επέκταση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικές κατοικίες, την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και τη δέσμευση ότι «το 2% της επικράτειας θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ενώ κεντρικό σημείο του προγράμματος των Πρασίνων παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.


Από το πρόγραμμα του SPD δεν θα μπορούσε να λείπει η προστασία του περιβάλλοντος, παραμένοντας – τουλάχιστον προσώρας – σε μια πιο γενικόλογη τοποθέτηση περί έμφασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τόσο ο Σολτς όσο και ο Λάσετ, πάντως, τόνισαν πως «πρέπει να βιαστούμε, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την προστασία του περιβάλλοντος», κατηγορώντας την Πράσινη υποψήφια για γενικόλογες διακηρύξεις και περιβαλλοντικά αντικίνητρα που θα πλήξουν την επιχειρηματικότητα.

Νέου τύπου οικονομική ανάπτυξη

Η κούρσα της Προεδρίας στη Γαλλία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να παραμείνει κάτοικος των Ηλυσίων, αλλά έχει αγωνία για την άνοδο της Μαρίν Λεπέν, που εδραιώνεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις. Η ακροδεξιά υποψήφια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο Γάλλος Πρόεδρος γνωρίζει όμως πολύ καλά πως η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να λείπει από την προεκλογική του εκστρατεία.


Στο σημείο αυτό έρχεται η νυν δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό, η οποία δεν εμφανίζει αξιόλογο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις – μόλις 8% – αλλά με τον τομέα περιβάλλον στο επίκεντρο. Εξάλλου, το 2020, επανεξελέγη στο αξίωμα με τη στήριξη των Πρασίνων και των κομμουνιστών. Βασικοί της στόχοι, όπως διακηρύττει, είναι η επαναβιομηχανοποίηση και η οικονομική ανάπτυξη με «πράσινο πρόσημο», σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κατακερματισμένη γαλλική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους στους οκτώ μήνες που απομένουν για τις κάλπες.

Ο φόβος για έκρηξη της μετανάστευσης

Έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας – ένα φαινόμενο, εντούτοις, αναστρέψιμο – σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η έκθεσή της τη Δευτέρα συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν, εκείνη την περίοδο, σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 γι’ αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.


Αυτή τη φορά η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική, όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς λήψη αποφασιστικής δράσης θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που συχνά δεν είναι καλά προετοιμασμένες ή ικανές να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες πολιτογραφήθηκαν η μητέρα και ο μικρός αδερφός του Γ. Αντετοκούνμπο – «Στο πρόσωπό σας βλέπουμε την Ελλάδα που θέλουμε»

Επίθεση με βιτριόλι: Ξεσπά η μητέρα της Ιωάννας – «Δειλή και απάνθρωπη η Έφη»

Μοντέλο κοκαΐνη: Τι είπε στην ανακρίτρια – «Ζούσα το όνειρο του γάμου, δεν ξέρω τίποτα για ναρκωτικά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:21