search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:25
MENU CLOSE

Την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο Τσίπρας στο Βελλίδειο – Εργασία, νέοι και μεσαία τάξη στο επίκεντρο

18.09.2021 17:30
syriza_new

Την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ (η ομιλία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 8).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διακηρύξει εκ νέου πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας όποτε κι αν προκηρυχθούν εκλογές, μολονότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα επιμείνει στην στάση ευθύνης του να μην ζητά εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Βασικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του από τη θέση διακυβέρνησης θα στηρίξει την μεσαία τάξη (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασσχολούμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις), αλλά και τη νέα γενιά.

Οι προγραμματικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στην Εργασία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το οποίο πριν μερικούς μήνες κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση (το νέο ΕΣΥ), η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση, η οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Εργασία ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, προγράμματα για την στήριξη των νέων επιστημόνων και την καταπολέμηση του brain drain.

Στο πεδίο της οικονομίας αναμένεται να ακουστούν μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε ρεύμα (πχ χτύπημα των ολιγοπωλιακών πρακτικών, αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ) και βασικά αγαθά, μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (όπως για παράδειγμα η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η ενίσχυση της ρευστότητας πχ με την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, κ.ά.). Σε αυτό το πεδίο εντάσσεται και το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης όπου βασική κριτική προς την κυβέρνηση είναι ότι κατευθύνει τους πόρους αυτούς στους λίγους και έχοντες, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης στην οποία αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική, αποδομώντας το έργο αλλά και την διαχειριστική ικανότητα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους».

Δεδομένου πάντως ότι η ομιλία ενώπιον των παραγωγικών φορέων αφορά κυρίως την πρόταση για την οικονομία, είναι πιθανό οι πολιτικοί τόνοι να ανέβουν περισσότερο στην αυριανή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη 1 το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην 85η ΔΕΘ.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή Αυγή: Τα μέλη της που αποφυλακίστηκαν πριν κλείσουν χρόνο στο κελί

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για την παρενόχληση του Nautical Geo και την παράτυπη Navtex

Δημήτρης Παπανικολάου: Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται όποιος έχει Άσπεργκερ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:25