search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:03
MENU CLOSE

Δένδιας για ελληνογαλλική συμφωνία: Η Άγκυρα λειτουργεί ως εν δυνάμει επιτιθέμενη

01.10.2021 16:03
dendias_new

Με αυστηρό τόνο απάντηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις εκνευρισμένες και προκλητικές αντιδράσεις της Τουρκίας για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Μετά την εξαιρετικά οξεία σε ύφος ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας παρενέβη και ξεκαθάρισε ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας την παρουσιάζουν ως εν δυνάμει επιτιθέμενη. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε με νόημα ότι «ενημέρωσα αναλυτικά για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Μια συμφωνία που προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική πλευρά. Λειτουργούμε επί τη βάση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, εν αντιθέσει με άλλους που υποσκάπτουν την συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψα με τα Εμιράτα».

Προσέθεσε, δε, ότι «στο πλαίσιο αυτό, των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών, θα ήθελα να πω πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες. Αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο», ενώ για τις διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας τόνισε ότι «θα διεξαχθούν στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα. Δηλώνω ευθέως ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα όπως πάντα προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική. Στις άτυπες αυτές επαφές θα εξεταστεί το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Βεβαίως η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικόμεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «εξήγησα στον συνάδελφο, η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της από την Κοινή Δήλωση. Να εντείνει τις προσπάθειες της η Ευρώπη για να διαφυλάξει τα σύνορά της. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα».

Διαβάστε επίσης

«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική Συμφωνία αν δεν αλλάξουν τα άρθρα 2 και 18

Μητσοτάκης: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Καμμένος: Η Τουρκία θα θελήσει θερμό επεισόδιο – Συνέντευξη μετά από 1,5 χρόνο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:03