search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:34
MENU CLOSE

Μήνυμα Λαβρόφ στην Τουρκία: Πρέπει ο στρατός να αποχωρήσει από τη Συρία

04.10.2021 20:46
lavrov_new

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Σε μια -μάλλον αναπάντεχη- παρέμβασή του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σημείωσε με νόημα ότι η Μόσχα ελπίζει ότι η Τουρκία καθοδηγείται από τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το δικαίωμα της Τουρκίας να βρίσκεται με στρατό στη Συρία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «όσον αφορά τη δήλωση του Εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Καλίν, θα προτιμούσα να αναφέρω τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι η Συρία είναι ανεξάρτητο κράτος, και ότι η Τουρκία θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο της τελικής διευθέτησης, θα προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία θα παραμείνει σε αυτήν ακριβώς τη θέση».

Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επαναλαμβάνει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. «Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, μόνο εκείνες οι ένοπλες δυνάμεις που προσκλήθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχουν το δικαίωμα να είναι παρούσες στη χώρα αυτή. Φυσικά, ισχύει για τις αμερικανικές μονάδες. Παρεμπιπτόντως, μαζί με τον τακτικό στρατό, υπάρχουν πολυάριθμες λεγόμενες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ για παρενόχληση Nautical Geo: Ενθαρρύνουν την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Δένδιας: Δεν απειλούμε, δεν εκφοβιζόμαστε – Η Τουρκία υπονομονεύει τις διερευνητικές

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: Νέα παρενόχληση του Nautical Geo στην Κύπρο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:33