search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:07
MENU CLOSE

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, μισόλογα για S-400

29.09.2021 17:32
erdogan_putin_new

Με ένθεν κακαίθεν ευχαριστίες, αλλά με μόνο μια έμμεση αναφορά στο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν συνολικά για σχεδόν τρεις ώρες και συζήτησαν σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο. Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Σότσι συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ στην αντιπροσωπεία ήταν και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν.

Έμμεση αναφορά στους S-400

Παρότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρισκόταν και το θέμα της αγοράς νέας συστοιχίας S-400, ο ίδιος έκανε μόνο μια έμμεση αναφορά στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι θα ήθελε να συζητήσει περαιτέρω για την αμυντική συνεργασία ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. “Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάποια άτομα μας ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα φυσικά“, είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν. “Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας

Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη συνδρομή της Ρωσίας στη μάχη με τις καλοκαιρινές φωτιές (“Εκ μέρους του λαού και εξ ονόματος της χώρας μου, σας ευχαριστώ“), αλλά και για τη στήριξη του τουρισμού στην Τουρκία (“Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου όσον αφορά τον τουρισμό, τον οποίο έχει στηρίξει η χώρα σας. Είμαστε ευγνώμονες που Ρώσοι πολίτες προτίμησαν να ξεκουραστούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο“), ενώ τόνισε ότι τα κοινά βήματα της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Συρία έχουν μεγάλη σημασία, η ειρήνη σε αυτήν την περιοχή εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Φυσικό αέριο: Θωρακισμένη η Τουρκία

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος “έκλεισε το μάτι” στον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντάς του ότι η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου, που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την υποστήριξή του στον αγωγό, ο οποίος περνά στην Τουρκία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. “Και τώρα, που παρατηρούμε διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή” σημείωσε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας εξελίσσονται θετικά, η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών σε λιγότερο από 9 μήνες αυξήθηκε πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι “οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. […] Έχουμε τουρκικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και ρωσικές επενδύσεις στην τουρκική οικονομία ύψους 6,5 δισ. δολαρίων“. Επίσης, επισήμανε ότι Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται επιτυχώς στα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας, και πρόσθεσε ότι ο κοινός αγώνας των δύο χωρών ενάντια στην πανδημία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: «Λύγισε» η Μέρκελ, συνεχάρη τον Σολτς

Κορωνοϊός: Μαζικές απολύσεις σε ιατρικό όμιλο λόγω άρνησης εμβολιασμού

Ιταλία: «Διχασμός» για γυναικείο άγαλμα – Ζητούν να γκρεμιστεί γιατί «προάγει τον σεξισμό» (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50