search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:42
MENU CLOSE

Γερμανία: Αλλαγή αρχηγού της CDU προανήγγειλε ο Άρμιν Λάσετ

07.10.2021 21:26
armin-laset-new (3)

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με τον αρχηγό Άρμιν Λάσετ να προτίθεται να παραιτηθεί για το… καλό του κόμματος.

Διαρροή υπήρξε λίγες ώρες πριν στα γερμανικά ΜΜΕ, πως ο Λάσετ παραιτείται και πως θα κινηθούν οι διαδικασίες για εκλογή νέας ηγεσίας.

Τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) περιέγραψε σε δηλώσεις του, ο αρχηγός ‘Αρμιν Λάσετ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Σε δηλώσεις του στον Tύπο λίγη ώρα μετά την διαρροή της είδησης ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, ο κ. Λάσετ ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ευρύτατες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα.

Σύμφωνα με τον Λάσετ πρέπει να υπάρξει αλλαγή αρχηγού, αντιπροέδρων και του συνόλου του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU, στο προσεχές Συνέδριο. Στο μεταξύ θα εξεταστούν και τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Ο αρχηγός του CDU τόνισε πάντως ότι η Χριστιανική Ένωση παραμένει διατεθειμένη να συζητήσει έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η «Τζαμάικα» δεν θα αποτύχει εξαιτίας των προσώπων.

Υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για συνασπισμό Τζαμάικα τάσσεται ο επικεφαλής της ΚΟ του CDU

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ραλφ Μπρίνκχαους τάχθηκε, όπως και ο Άρμιν Λάσετ, υπέρ του να παραμείνει το κόμμα έτοιμο να συνομιλήσει για πιθανή συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

«Παρόλο που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θέση του θεατή, ένας συνασπισμός με επικεφαλής το CDU/CSU παραμένει δυνατός», είπε ο Μπρίνκχαους στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του κόμματος σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) τo οποίο επικαλείται συμμετέχοντες.

Ο Μπρίνκχαους φέρεται επίσης να δήλωσε: «Η πόρτα για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα δεν είναι εντελώς κλειστή. Και δεν πρέπει να την κλείσουμε. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και του FDP το βράδυ της Κυριακής, υπήρχαν πολύ, πολύ μεγάλες συγκλίσεις και λίγες αποκλίσεις οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να υπερκεραστούν. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ή παράλληλες συνομιλίες θα ήταν σημαντικές, διαφορετικά το FDP θα μπορούσε να έχει θεωρήσει ότι δεν το θέλαμε. Με το FDP όμως υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα θέματα επικαλύψεις εκτός από τον κοινωνικό τομέα».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ τόνισε ότι «το CDU/CSU ήθελε να δώσει στους Πράσινους κίνητρα για μια συμμαχία Τζαμάικα. Όσον αφορά την προστασία του κλίματος, ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και δείξαμε την μέγιστη ευελιξία. Οι Πράσινοι όμως επέδειξαν μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στο CDU/CSU. Οι Πράσινοι έχουν θεμελιωδώς διαφορετική κατανόηση των θεμάτων του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους τους στην πρόταση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ακόμη και ως γύρος των τριών, δηλαδή και με την συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP)».

Να σημειωθεί πως η Γερμανία, βρίσκεται στο σημείο προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» με SPD, Φιλελευθερους και Πράσινους.

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ARD», το 51% θέλει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων όπως επίσης και την παραίτηση του εκλεκτού της Μέρκελ από την ηγεσία των  Χριστιανοδημοκρατών.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: 6,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν το Τόκιο

Τουρκία: Εξέταση της υγείας του Ερντογάν από ανεξάρτητο ιατρικό φορέα ζητά η αντιπολίτευση

Σοκ στη Ρωσία: Διέρρευσαν βίντεο με σκληρές εικόνες βιασμών στις φυλακές (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:40