search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:53
MENU CLOSE

Παρέμβαση για τις αυξήσεις: Μέτρα-ασπίδα για τα νοικοκυριά και σενάρια για έκτακτο μέρισμα

07.10.2021 22:30
staikouras-skrekas-new

Σκέψεις για έκτακτο «κοινωνικό μέρισμα» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους, έως το τέλος Δεκεμβρίου, υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτός από τη διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει την Παρασκευή η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών λόγω του αυξημένου κόστους σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Όπως είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, στο τέλος του έτους, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα γίνει διπλή καταβολή του βοηθήματος, το οποίο θα μπορεί επομένως να φθάνει έως και τα 900 ευρώ σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και μπόνους για υγειονομικούς, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάτι. Σύμφωνα με το OPEN, εξετάζεται και έκτακτο επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ όπως μεταδίδει το MEGA, στο «τραπέζι» τίθεται το σενάριο για κάποιο βοήθημα τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ και πέρυσι δεν έλαβαν αναδρομικά. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πρωί της Παρασκευής έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών μέσω του οποίου θα περιορίζονται οι επιπτώσεις από τις απότομες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές της ενέργειας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Νωρίτερα πραγματοποίηθηκε έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα της αγοράς ενέργειας και πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις για στήριξη των νοικοκυριών.

Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, με στόχο τα μέτρα να καλύψουν τη μεσαία τάξη. Αν παρατηρηθεί απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα θα υπάρξουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Η κυβερνητική παρέμβαση αναμένεται να αφορά ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ κατά της ακρίβειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο συνεπάγεται την απορρόφηση του 25% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές από τη ΔΕΠΑ, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 200 εκατ. ευρώ και επέκταση της κρατικής επιδότησης στα τιμολόγια του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ. 

Τα σχέδια των επιδοτήσεων

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση της επιδότησης δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και το 40%-50%. δηλαδή να ανέβει στα 40-45 ευρώ/MWh από 30 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα το μηνιαίο όφελος για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως παρόχου, να φτάνει στα 14-15 ευρώ, αντί για 9 ευρώ.

Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Το κονδύλι που θα διατεθεί για το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια… Στο πρώτο σενάριο, η επιδότηση φυσικού αερίου -η οποία προβλέφθηκε με σχετική τροπολογία- θα τεθεί υπό την «ομπρέλα» του επιδόματος θέρμανσης, που θα έχει αυξημένα (20%-30%) εισοδηματικά όρια, έτσι ώστε να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Στο δεύτερο σενάριο, η επιδότηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, όπως ακριβώς ισχύει για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της έκπτωσης θα περάσει στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου είτε των πολυκατοικιών για τη θέρμανση είτε και των οικιακών καταναλωτών.

Πάντως πληροφορίες λένε ότι στους δικαιούχους επιδότησης θέρμανσης η απορρόφηση θα φτάσει το 43% των ανατιμήσεων ενώ και στους μη δικαιούχους η απορρόφηση θα φτάσει το 25%. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αυξήθηκε ήδη κατά 20% (στα 100 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται και συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα είναι κατά 20% -30% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη η οποία εφόσον «κλειδώσει» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 15.000-16.000 ευρώ για άγαμους, στα 24.000-26.000 ευρώ για ζευγάρια και στα 26.000-28.000 ευρώ (από 22.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες.

Αύξηση και για την προσαύξηση τέκνων από τα 2.000 στα 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Πάντως, οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων- εάν επιδεινωθούν τα προβλήματα- που εισηγούνται ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν φαίνεται να προχωρούν, όπως άφησε να εννοηθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Διαβάστε επίσης:

Η πανδημία «ξύπνησε» κατοχικά σύνδρομα: 6 στους 10 Έλληνες φοβήθηκαν ότι δεν θα έχουν αρκετό φαγητό

Eκρηκτικές οι αυξήσεις στο ρεύμα – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις (Video)

Συντάξεις-Αναδρομικά: Πληρωμή σε 4 ακόμη κατηγορίες δικαιούχων τους επόμενους μήνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33