search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59
MENU CLOSE

Δένδιας: Στις ΗΠΑ για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας

13.10.2021 19:36
dendias-new

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και αύριο Πέμπτη θα υπογράψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Απόψε ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen ενώ θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη θα πάει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα έχει συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν. Στις πέντε παρά τέταρτο οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ενώ αμέσως μετά θα υπογράψουν το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Όπως προβλέπει η συμφωνία που θα είναι πενταετούς διάρκειας οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, ενώ θα παρέχονται διευκολύνσεις στο Ναύσταθμο της Σούδας.

Επίσης, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος (Ελλάδα) που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική τους μηχανή. Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που οι Τούρκοι ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δεν προέκυψε εμπλοκή δεύτερου προσώπου στη δολοφονία της Καρολάιν

Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών – 3.000 ευρώ πρόστιμο στους παραβάτες

Κορωνοϊός-ποια μέτρα; Το αδιαχώρητο στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:58