search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 10:43
MENU CLOSE

Ποιοι εξαιρούνται από την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

15.10.2021 17:26
emvoliasmos-new

Μπορεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό να έχει ανοίξει για άτομα άνω των 50 ετών και ειδικές κατηγορίες χρονίων νοσημάτων (εδώ), ωστόσο τώρα οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν κάποιοι πολίτες που δεν χρειάζεται να κάνουν ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα τα οποία και έχουν νοσήσει από λοίμωξη Covid-19 και έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση

Η ίδια διευκρινίζει ότι «για τα άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19 συστήνεται πλέον να κάνουν μία δόση εμβολίου μετά από έξι μήνες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που είχαν κάνει πριν από τη νόσηση. Ωστόσο, αν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου (διότι οι συστάσεις είχαν αλλάξει), δεν χρειάζονται προς το παρόν να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση». 

Επίσης, μπορεί η πλατφόρμα να είναι ανοιχτή, όμως το σύστημα δεν επιτρέπει στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού, εάν δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η οδηγία αυτή ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες ενημερώνουν τους πολίτες ότι ακόμη και αν είναι επιλέξιμοι για την τρίτη δόση, αν είχαν νοσήσει και ακολούθως είχαν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου, τότε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να περιμένουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα, για το πότε και εάν θα χρειαστούν ενισχυτική δόση.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διότι πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει από Covid και είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν ισχυρή προστασία ακόμη και από τις μεταλλάξεις. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση του εμβολίου. 

Οι ειδικοί ανά τον κόσμο έχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα να αξιολογήσουν για τα άτομα που είχαν νοσήσει και ακολούθως εμβολιάστηκαν, παρά για εκείνους που εμβολιάστηκαν και μετά νόσησαν. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι όποιος νοσεί από Covid-19, έχει σχεδόν την ίδια προστασία που θα είχε αν εμβολιαζόταν.

Οπως μία δόση του εμβολίου, έτσι και η μόλυνση, ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, Β-κύτταρα και Τ-κύτταρα, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό από την εισβολή του ιού στο μέλλον. «Αυτοί που μολύνθηκαν και ακολούθως εμβολιάστηκαν, μόλις κέρδισαν το παιχνίδι», δήλωσε ο δρ Πολ Οφιτ, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τα εμβόλια.

Πάντως, ότι η ισχυρή προστασία που παρέχει ο συνδυασμός μόλυνσης και εμβολιασμού δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν ενισχυτική δόση στο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί από τις μελέτες που θα γίνουν αργότερα. 

Διαβάστε επίσης:

Νέος Δακτύλιος: Ποια οχήματα θα έχουν «ελευθέρας»- Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Έχτισαν «αυθαίρετο» μέσα στο Πολυτεχνείο – Παρέμβαση της αστυνομίας

Τροχαίο για τον Αλέξη Κούγια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53