search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:11
MENU CLOSE

Λέκκας για «Μπάλλο»: Αν είχαμε και άλλη βροχή θα είχε πλημμυρίσει και ο Κηφισός και ο Ιλισός

16.10.2021 08:40
leoforeio-new

Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν σε Αττική, Ευβοία και Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές φαινόμενο που αγγίζει τα όρια του ακραίου.

«Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», είπε, εξηγώντας τις διαφορές της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά, «στην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα».

Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», επισήμανε. 

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν. 

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας. 

Τέλος, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι και περισσότερα και συχνότερα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα. 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νέο σεισμός 4,1 Ρίχτερ

Τους ήρθε ταμπλάς το αίτημα για Εξεταστική

«Με την Τέχνη λέω ‘‘όχι’’ στην έμφυλη βία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10