search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:49
MENU CLOSE

Κακοκαιρία: Χάος έφερε ο «Μπάλλος» σε ολόκληρη τη χώρα (Photos/Videos)

14.10.2021 22:31
ballos-new (3)

Στο έλεος της κακοκαιρίας Μπάλλος βρίσκεται σχεδόν όλη η χώρα και αναμένεται να συνεχιστεί και την Παρασκευή. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η πυροσβεστική, μέχρι το βράδυ είχε δεχθεί 1.164 κλήσεις.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ανέφερε ότι όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, με αντικείμενο τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Από τη 1:00 έως τις 8:00 το πρωί απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων σε Κηφισό και Παραλιακή. Για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί η κατάσταση με την εξέλιξη του φαινομένου.
Οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική θα ειναι κλειστές, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα
-Θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
-Θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
-Αξιοποιούνται τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στο Πικέρμι, καθώς υπήρξε τηλεφώνημα για ύπαρξη αγνοουμένου που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του στην Αγία Κυριακή.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα που εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Βασικές οδοί της Αττικής έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους με το κυκλοφοριακό έμφραγμα να είναι εμφανές.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε διάφορα σημεία της Αττικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής σημεία:

  • Λ. Ποσειδώνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος της Διχάλας.
  • Οδός Σκυλίτση, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
  • Οδός Τζαβέλα, από το ύψος της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
  • Οδός Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη.
  • Λ. Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού και στο ρεύμα προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού.
  • Διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος, στο Μαρκόπουλο.
  • Στο Μενίδι, επί της οδού Ιωνίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μενίδι, από το ύψος της Αττικής Οδού.
  • Οδός Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπατών.
  • Παράδρομος της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Η συσσώρευση υδάτων είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί λεωφορείο κάτω από τη γέφυρα στην παλιά Ποσειδώνος, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα. Σε σκηνές που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους, είδαμε τους επιβάτες να σχηματίζουν ανθρώπινη «αλυσίδα», προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο με ασφάλεια.

Πολλά κτίρια και υπόγεια πλημμύρισαν, ένα από αυτά η Σχολή Καλών Τεχνών. Βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πώς έχει πλημμυρίσει το εσωτερικό της Σχολής, το οποίο μέσα σε λίγη ώρα θύμιζε λίμνη εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αυτή την ώρα εντοπίζονται σε τμήματα της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και στο Κορωπί.

Νωρίτερα σημειώθηκαν διακοπές στο κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια, Κάτω Πατήσια) καθώς και σε περιοχές του Ρέντη. Τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Πάνω από 1.100 κλήσεις στην πυροσβεστική

Σε 1.164 ανέρχονται συνολικά οι κλήσεις που έχει λάβει το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και κοπές δέντρων., εξαιτίας της κακοκαιρίας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η πυροσβεστική, σε εφαρμογή παραμένει το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα, παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.     

Πιο αναλυτικά:

1. Η Περιφέρεια Αττικής δέχτηκε 646 κλήσεις κυρίως σε περιοχές του λεκανοπεδίου ως κάτωθι:

* 560 για αντλήσεις υδάτων

* 36 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες

* 25 για κοπές δέντρων

* 22 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημεία

* 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων

2. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δέχτηκε 490 κλήσεις κυρίως στο νησί της Κέρκυρας για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 60 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο. Στη περιοχή έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ καθώς και ακτοπλοϊκώς η 5η ΕΜΑΚ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

3. Η Περιφέρεια Ηπείρου δέχτηκε 6 κλήσεις και συγκεκριμένα 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων.

4. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  δέχτηκε 2 κλήσεις, 1 για άντληση υδάτων και 1 για απομάκρυνση ατόμου σε ασφαλές σημείο. Επίσης, στην περιοχή των Τσακαίων στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο.

5. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  δέχτηκε 6 κλήσεις, 2 για κοπές δέντρων, 3 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

6. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δέχτηκε 14 κλήσεις, 6 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.

Τέλος η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Επεσαν έως 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών, άφησαν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά), Περιστερίου (139 χιλιοστά) και Υμηττού-Δάφνης (130). Ένα χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι, στην περιοχή των Πατησίων, από το πρωί οπότε ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης, έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Οι περιοχές στην Αττική που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού, με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κέρκυρα μετά τον τεράστιο όγκο βροχής που δέχτηκε την Πέμπτη με αποτέλεσμα το νησί να κοπεί στα δυο, από υπερχείλιση του ποταμού της Μεσογγής, στο μέσο του νησιού.

Η στάθμη του νερού στην περιοχή της Μεσογγής έχει καλύψει αυτοκίνητα και ισόγεια σπιτιών, ενώ στο νησί των Φαιάκων έφτασε στρατιωτικό ελικόπτερο με διασώστες για να προχωρήσει σε απεγκλωβισμούς πολιτών από τις στέγες των σπιτιών τους.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στην παράκτια περιοχή μεταξύ Μεσογγής και Λευκίμμης, στον νότο του νησιού, περιπολούν σκάφη του Λιμενικού. Στο σημείο βρίσκεται και ερπυστριοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής, η οποία έχει δεχτεί περισσότερες από 300 κλήσεις.

Ο “Μπάλλος” χτύπησε με μανία και τη Χαλκιδική όπου ένα ρέμα στην Ολυμπιάδα μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν επίσης στη Σύρο και τη Νάξο, ενώ με ιδιαίτερη ένταση χτυπήθηκε η Ιθάκη.

Η κακοκαιρία σφυρόκοπησε τα νησιά του Ιονίουστην Φλώρινα έστρωσε το πρώτο χιόνι ενώ στην Κρήτη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Συναγερμός στην Στερεά Ελλάδα

Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος στόλος από χωματουργικά μηχανήματα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσων επεμβάσεων κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως στα ρέματα και τα γεφύρια που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα.

Ακόμη έχουν μισθωθεί και ξενοδοχεία και έχουν δεσμευτεί θέσεις φιλοξενίας για την Εύβοια και την Βοιωτία για όλους εκείνους οι οποίοι είτε φοβούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και θέλουν να απομακρυνθούν προληπτικά είτε στην πορεία των φαινομένων αποφασιστεί η μεταφορά τους μέσω της προληπτικής απομάκρυνσης ή ακόμη για την πιθανότητα να υπάρξει απεγκλωβισμός πληγέντων.

Έκκληση για να αποφεύγουν τις άσκοπες προσπάθειες και τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Περιφέρεια απευθύνει ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να πλήξουν την Περιφέρειά μας. Οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτοί και γι’ αυτό καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια για την ελαχιστοποίησή τους. Είναι σημαντικό να δρούμε με σύνεση και ψυχραιμία».

Ο Μπάλλος έδειξε τα δόντια του στη Νότια Εύβοια και ιδιαίτερα στα Νέα Στύρα. Ήδη ένα ποτάμι το οποίο υπήρχε στην περιοχή έχει φουσκώσει, έχει πλημμυρίσει και δεκάδες σπίτια έχουν γεμίσει νερό.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “προσπαθούμε με τα μηχανήματα να περιορίσουμε τα νερά του ποταμού. Έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια. Ακόμα είχε πλημμυρίσει και η δεύτερη παραλιακή ζώνη των Νέων Στύρων. Καταβάλλουμε προσπάθειες ενώ βρέχει καταρρακτωδώς”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Φούσκωσαν» επικίνδυνα Ιλισσός και Κηφισός (Photos/Video)

Επίθεση με βιτριόλι: «Ήθελα να πονέσει η Ιωάννα, όπως πόνεσε και εμένα η ψυχή μου» – Όλη η απολογία της κατηγορούμενης

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Πώς θα γίνει – Τι προβλέπει η εγκύκλιος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03