search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:01
MENU CLOSE

Πέραμα: «Θρύψαλα» η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. – Τα σημεία που διαψεύσθηκε το αφήγημα των αστυνομικών (Video)

26.10.2021 22:27
Astynomia-new (6)

Κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα η εκδοχή της αστυνομίας για τα όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα, όπως εκφράστηκε στην επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ και τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν δημόσια προς υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί κρατούνται από το Σάββατο στη ΓΑΔΑ μετά τη σύλληψή τους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστούν στον Ανακριτή.

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, το Σάββατο, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι:

– «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς»

– «Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.»

Τα περί τραυματισμού αστυνομικών διαψεύσθηκαν γρήγορα από βίντεο που δημοσιοποίησε η «Καθημερινή», στο οποίο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ακούγονται να διαβιβάζουν ότι δεν έχει τραυματιστεί κανένας. Το ίδιο αποτυπώνεται και στο ηχητικό ντοκουμέντο των επικοινωνιών μεταξύ του Κέντρου Επιχειρήσεων και των ομάδων της ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο, που έφερε στη δημοσιότητα την Τρίτη το MEGA. «Κέντρο έχει παρασύρει τρία υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος», ακούγεται να λέει αστυνομικός.

Στις συνομιλίες Κέντρου-ΔΙΑΣ οι αστυνομικοί δεν ακούγονται να αναφέρουν ότι ο Νίκος Σαμπάνης, ο 18χρονος που έχασε τη ζωή του από τα πολλαπλά αστυνομικά πυρά, είναι ο οδηγός του οχήματος, όπως υποστηρίχτηκε στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν στην Ανακρίτρια του Πειραιά, οι συνήγοροι της οικογένειας του νεκρού υποστηρίζουν ότι «οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου και την εκτός κάθε νομιμότητας χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, σκηνοθέτησαν την εκδοχή που θέλει τον νεκρό να είναι ο οδηγός του οχήματος». Τονίζουν ότι «όπως θα προκύψει από τη διαδικασία, ο 18χρονος ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο όχημα».

Από το ίδιο ηχητικό, προκύπτει ακόμα ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν εξαρχής ότι στο όχημα επέβαιναν Ρομά, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα προς υπεράσπισή τους στον τηλεοπτικό «αέρα» τα τελευταία 24ωρα. «Τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι», ακούγονται να διαβιβάζουν οι αστυνομικοί στο Κέντρο.

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η απροθυμία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να υπακούσουν στις αλλεπάλληλες και πολλές φορές σε έντονο τόνο εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων να σταματήσουν την καταδίωξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ όπως δημοσιεύτηκε το Σάββατο:

Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο).

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Υπόμνημα από την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη – «Ανθρωποκτονία κατά συρροή και κατά συναυτουργία»

Ναυάγιο στη Χίο: Συγκλονιστικό βίντεο με τις προσπάθειες των ναυαγών να μην πνιγούν – Η διάσωση από το Λιμενικό

Πάτρα: Κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά σε νηπιαγωγείο – 560 ανεμβολίαστοι δάσκαλοι στην Αχαΐα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:00