search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:34
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Ήγγικεν η ώρα των συγκρούσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2202
4/11/2021
05.11.2021 07:00
KINAL

Τον δρόμο προς τις εκλογές νέου αρχηγού – και μάλιστα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες – παίρνει ξανά το ΚΙΝΑΛ μετά τον αποχαιρετισμό στη Φώφη Γεννηματά, με το κόμμα να επιχειρεί να βρει εκ νέου τον βηματισμό του, μετά την αδόκητη απώλεια της προέδρου του.

Για την ώρα, οι έξι εναπομείναντες υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ (Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης) έχουν επανεκκινήσει τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ενώ, καθώς θα πλησιάζει η κρίσιμη πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου, τόσο αναμένεται να αυξάνονται οι εντάσεις και να πολλαπλασιάζονται οι συγκρούσεις, οι οποίες, τουλάχιστον με βάση τα λεγόμενα των υποψηφίων, έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος από εδώ και πέρα.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι βρέθηκε modus viventi σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος, μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, καθώς σε μια συνεδρίαση σύντομης διάρκειας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ μοιράστηκαν οι ρόλοι για την εκπροσώπηση του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέλαβε τη θεσμική εκπροσώπηση της Κ.Ο. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την εκπροσώπηση της Κ.Ο. ή ορισμό εκπροσώπου σε εκδηλώσεις κ.λπ. και την ευθύνη λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από την άλλη, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης αναλαμβάνουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κ.Ο. ιδίως στο νομοθετικό έργο, σε συζήτηση σχεδίων νόμων, προϋπολογισμού του κράτους κ.λπ., αλλά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κ.λπ.

Η «μάχη» των debates

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι όλα είναι… ήρεμα στο κόμμα, αντιθέτως ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιθέσεις, με επίκεντρο το ζήτημα των debates μεταξύ των υποψήφιων προέδρων.

● Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε με επιστολή του να διοργανωθούν δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους στον α’ γύρο και μία ανάμεσα στους δύο που θα αναμετρηθούν στον β’ γύρο, επισημαίνοντας ότι το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2017.

● Από την άλλη, ο Π. Γερουλάνος πρότεινε κοινή παρουσία όλων των  υποψηφίων σε τέσσερα θεματικά debates που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, «για να δείξουμε και ότι αυτός ο χώρος έχει θέσεις διακριτές απέναντι στα άλλα κόμματα αλλά και για να υπογραμμίσουμε την ενότητα την οποία συμβολίζει η Φώφη Γεννηματά».

● Ο Α. Λοβέρδος πρότεινε να γίνουν δύο debates κατά τη διάρκεια του β’ γύρου (6-12 Δεκεμβρίου) και ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των υποψηφίων για τα debates, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις όλων των τηλεοπτικών μέσων για τον α’ γύρο.

● Επίσης, ο Π. Χρηστίδης έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να γίνουν όσα περισσότερα debates είναι εφικτό για να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις, απόψεις και προτάσεις των υποψηφίων και οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης έχουν ταχθεί υπέρ, αν και ώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν απέστειλαν επιστολές με τις θέσεις/προτάσεις τους.

Η «προοδευτική διακυβέρνηση»

Όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα, ωστόσο το… ζουμί βρίσκεται αλλού: στον χαρακτήρα που οι υποψήφιοι επιθυμούν / επιδιώκουν να δώσουν στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς εκόντες άκοντες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που ίσως καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Και εδώ βρίσκεται και το πεδίο των επερχόμενων συγκρούσεων, καθώς ο καθένας από αυτούς καλείται να «δώσει στίγμα» για το πώς οραματίζεται το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία του. Έτσι, ήδη ο Γ. Παπανδρέου, ενδεχομένως και πιεζόμενος από τους άλλους υποψηφίους, ενέταξε στον συντηρητικό χώρο τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ν.Δ., αν και επέμεινε στο πρόταγμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο έθεσε σε πλαίσιο γενικότερης αλλαγής συσχετισμών.

Ο Α. Λοβέρδος, από την άλλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «υπάρχει ύποπτο σχέδιο στα περί προοδευτικής διακυβέρνησης», εξηγώντας:

«Η Ν.Δ. δεν μας προτείνει συγκυβερνήσεις, θέλει αυτονομία. Κανένας από εμάς τους έξι δεν μιλάει για συγκυβέρνηση συντηρητικής κατεύθυνσης με τη Ν.Δ. Από τα αριστερά υπάρχει ένας Τσίπρας που το προτείνει και το έχει αρνηθεί το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης. Άρα την άρνηση που την έχει από τα αριστερά του ο Τσίπρας, πάει να την καλύψει με εμάς».

«Τοπίο στην ομίχλη» οι σφυγμομετρήσεις

Και μέσα σε όλα, οι υποψήφιοι – εκτός από τις προεκλογικές δραστηριότητές τους – έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις δημοσκοπήσεις και στα ποσοστά που το ΚΙΝΑΛ «πιάνει» σε αυτές.

Για την ώρα, η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδωσε στο κόμμα 8% στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου των ερωτηθέντων, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η δημοσκόπηση διεξήχθη σε συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο, λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, και υπογραμμίστηκε ότι είναι ερώτημα αν η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και μετά την περίοδο αυτή. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο διευθυντής της Pulse Γιώργος Αράπογλου εξήγησε ότι όσον αφορά τους υποψηφίους, η όποια πρόβλεψη μοιάζει με… τοπίο στην ομίχλη, καθώς υπάρχουν παράγοντες που την κάνουν παρακινδυνευμένη. Ο βασικότερος φαίνεται ότι είναι το «άγνωστο» εκλογικό σώμα, δηλαδή πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, με τον Γ. Αράπογλου να επισημαίνει ότι για πιο σαφή αποτελέσματα θα χρειαζόταν μεγάλο δείγμα από ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 2019 και ότι «δεν θα είναι περίπατος για κανέναν αυτή η μάχη, ίσως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για εκπλήξεις».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: «Η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει – Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της»

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με εξαιρέσεις, ρουσφέτια και φόβο

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα σκέπτεται να πάρει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33