search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:32
MENU CLOSE

Πώς η κυβέρνηση έδωσε το άστοχο σήμα για… τέλος της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2202
4/11/2021
06.11.2021 07:00
mitsotakis-vouli

Τα πολλά και τραγικά κυβερνητικά λάθη έφεραν τη χώρα και πάλι μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας – το τέταρτο στη σειρά –, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, αναμένεται να είναι το σφοδρότερο.

Παράλληλα οι κυβερνητικοί χειρισμοί έστειλαν λάθος μήνυμα στους ανεμβολίαστους ότι το πρόβλημα τελείωσε και άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν ώστε να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με το που τελείωσε το σκληρό λοκντάουν του περσινού χειμώνα η κυβέρνηση έδωσε την αίσθηση ότι το θέμα του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε και άρα δεν υπάρχει καμιά σοβαρή απαίτηση οι πολίτες να ακολουθούν τα στοιχειώδη μέτρα. Οι μάσκες έπεσαν και μαζί τους το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην πανδημία, η οποία στοίχισε ήδη στη χώρα μας περισσότερους από 16.000 νεκρούς και απειλεί με πολλούς ακόμη.

Με βασικό γνώμονα το πολιτικό κόστος για όλες τις κινήσεις της, η κυβέρνηση ξέχασε ακόμα και τα στοιχειώδη. Ελλιπείς έλεγχοι στα πλοία, χαλαρά μέτρα στις ταβέρνες και στα κέντρα διασκέδασης, καμία αλλαγή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το αντίθετο μάλιστα. Όλα έμειναν όπως ήταν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να προφυλαχθούν από το ασφυκτικό και επικίνδυνο περιβάλλον των μέσων μεταφοράς.

Αλήθεια, το πίστευαν;

Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να στέλνουν μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει με τίποτα, καθώς οι εμβολιασμένοι πολίτες, που είναι η πλειονότητα, δεν θα πρέπει να πληρώσουν την επιπολαιότητα των ανεμβολίαστων. Προφανώς στην κυβέρνηση υπήρχε η εντύπωση ότι όντως ξεμπέρδεψαν με τον κορωνοϊό, αφού το καλοκαίρι πήγε καλά στον τομέα του τουρισμού και τα σχολεία άνοιξαν κανονικά.

Ήταν δε τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός για την «επιστροφή στην κανονικότητα», ώστε το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στα σχολικά τμήματα στα 28, 29, ακόμα και στα 30, και παράλληλα αποφάσισε να εφαρμόσει το πρωτόκολλο 50%+1 για να κλείσει μία τάξη όταν παρουσιαστούν κρούσματα στα παιδιά.

Στις 6 Οκτωβρίου, μάλιστα, ενώ η πανδημία είχε αρχίσει πάλι να δείχνει τα δόντια της – την ημέρα εκείνη είχαμε 2.331 κρούσματα κορωνοϊού, 21 θανάτους και 347 διασωληνωμένους –, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει όλα τα μέτρα που είχε λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις κόκκινες περιοχές, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και στην ελευθερία.

Στο κόκκινο στις αρχές Οκτωβρίου ήταν οι νομοί Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, ενώ σήμερα είναι η μισή Πελοπόννησος και σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα από τη Μαγνησία και πάνω.

Στην άκρη οι ειδικοί

Η κυβέρνηση μάλιστα γι’ αυτή την απόφασή της δεν ζήτησε τη γνώμη των ειδικών, αφού εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα δεν έχει καμία ουσιαστική επαφή με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Τη θυμήθηκε πάλι μόλις ήρθαν τα δύσκολα και οι αποφάσεις για μέτρα, προκειμένου μελλοντικά να μπορεί να φορτώσει τις ευθύνες για τα νέα μέτρα στους ειδικούς.

Ο πρώτος άλλωστε που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πριν από μία εβδομάδα – ύστερα από πολύ καιρό – ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ενοχλημένος από τους συνεργάτες τού πρωθυπουργού, καθώς καμία από τις εισηγήσεις του για την περίοδο του καλοκαιριού δεν είχε εισακουστεί.

Παράλληλα η εκστρατεία «πειθούς» που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι δεν έφερε αποτελέσματα. Το ποσοστό των επιφυλακτικών και των αρνητών παραμένει υψηλό, παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Τα χρήματα από τη λίστα Πέτσα δεν απέδωσαν, καθώς ελάχιστα ΜΜΕ έκαναν στοχευμένες εκπομπές ενημέρωσης δίνοντας απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα των πολιτών που εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη δράση του εμβολίου στον οργανισμό τους.

Στο κόκκινο το ΕΣΥ

Αυτό που τρέμει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη στιγμή είναι μήπως αναγκαστεί να κλείσει πάλι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε σοβαρά προβλήματα στη δημοσκοπική της εικόνα. Ήδη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση στην πανδημία καθώς, όπως λένε, και πολλούς θανάτους είχαμε και προβλήματα στην οικονομία δημιουργήθηκαν.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα, ανέφερε ότι «η πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα Υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα», τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέου λοκντάουν.

Φυσικά άλλη μια φορά προκύπτει το θέμα για το εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μετά το δεύτερο και το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, τα προβλήματα έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται σε όλη τη χώρα. Στη βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ προβλήματα στο ΕΣΥ παρουσιάζονται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολλά κρούσματα με… τσιρότα.

Εάν πάντως λάβει κάποιος υπόψη ότι τα 6.700 κρούσματα της Τρίτης προέκυψαν ύστερα από 419.480 τεστ (PCR: 22.080, Rapid: 397.400), με ποσοστό θετικότητας 1,6%, τότε μπορεί να αντιληφθεί ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι απλώς δύσκολοι, αλλά εφιαλτικοί.

Διαβάστε επίσης:

Και η Άγκυρα τον χαβά της

ΚΙΝΑΛ: Ήγγικεν η ώρα των συγκρούσεων

«Παλιά» τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:25