search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:35
MENU CLOSE

COP26: Τα δάκρυα του προέδρου της διάσκεψης και η συγγνώμη (Video)

14.11.2021 14:29
COP26_new

Ατελής χαρακτηρίζεται η τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη για το κλίμα, η οποία εγκρίθηκε μετά από δύο εβδομάδες επίμονων διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας άλλαξε τρεις φορές, με τον Βρετανό πρόεδρο της διάσκεψης να μην μπορεί να κρύψει τη δυσφορία του και να ζητά συγγνώμη για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά των κρατών που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη όπως η Κίνα και η Ινδία.

O πρόεδρος της 26ης Διάσκεψης για το κλίμα λυγίζει. Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του που προφανώς προκλήθηκαν από την αγωνία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το κλίμα

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους τους εκπροσώπους για το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία. Λυπάμαι πολύ. Κατανοώ και τη βαθιά απογοήτευση. Όπως έχετε υπογραμμίσει πρέπει να προστατέψουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός πρόεδρος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, Αλόκ Σάρμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν ποιο θα είναι το μέλλον του άνθρακα. Το πρώτο κείμενο μιλούσε για «εξάλειψη» αλλά μετά από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής άλλαξε στο «απομείωση».

Ο συμβιβασμός που βρέθηκε δε διασφαλίζει την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, τον περιορισμό της στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν μία ελπίδα στην επικαιροποίηση των κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού, κυρίως για τη λειτουργία των αγορών άνθρακα που θεωρείται ότι βοηθούν να μειωθούν οι εκπομπές.

Σοβαρή αποτυχία της διάσκεψης θεωρείται η μη επίτευξη συμφωνίας για τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.

Για άλλη μία φορά ο πλανήτης βρίσκεται στον αναπνευστήρα υπομένοντας τα βίαια και ακραία καιρικά.

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης Διαβήτης: Αυξήθηκαν οι θάνατοι – Τι πρέπει να προσέχουμε

Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξουν καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις – Όχι στην επέκταση της υποχρεωτικότητας

ΕΛ.ΑΣ.: Συνελήφθη αστυνομικός – Κατηγορείται πως ασέλγησε στο 4χρονο παιδί του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:33