search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:54
MENU CLOSE

Πλαφόν στους ρύπους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2202
4/11/2021
04.11.2021 07:00
Rypansi-new
Photo: Pixabay

Πλαφόν στις εκπομπές ρύπων για κάθε κλάδο της οικονομίας έρχεται με τον νέο κλιματικό νόμο που θα παρουσιαστεί σήμερα και αναμένεται να εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι η μείωση εκπομπών ρύπων κατά 55% ώς το 2030, ενώ θα επιβάλλονται και όρια εκπομπών σε κάθε κλάδο.

Το νέο ταμείο, το οποίο θα αφορά το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, θα έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και μηδενικές εκπομπές το 2050.

Παράλληλα, οι ρυπογόνοι κλάδοι, όπως τα κτήρια, οι μεταφορές και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, θα έχουν πλαφόν εκπομπών και συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την απανθρακοποίησή τους. Επιπρόσθετα, προωθείται η δημιουργία παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των εκπομπών ανά κλάδο, ώστε να υπάρχουν και ετήσιοι απολογισμοί.

Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στρέφονται σε έξι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

1. «Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών».

2. «Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».

3. «Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της “παραδοσιακής” αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας».

4. «Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023».

5. «Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία “Untrodden Mountains” (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας».

6. «Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Στα ύψη αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων, αφού στα ύψη είναι η αμόλυβδη βενζίνη και η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα των καυσίμων τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πριν από έναν χρόνο ήταν 1,417 ευρώ και φέτος έχει σκαρφαλώσει στα 1,771 ευρώ και σε ορισμένα μέρη πολύ υψηλότερα.

Αυτό σημαίνει πως για ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων πέρυσι χρειάζονταν για γέμισμα 85,02 ευρώ και φέτος με τις νέες τιμές 106,26 ευρώ. Μια διαφορά 21,24 ευρώ.

Από το κύμα ακρίβειας δεν γλυτώνουν ούτε όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης.

Τον Οκτώβριο του 2020 η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,130 ευρώ και έναν χρόνο μετά 1,515, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Έτσι, από τα 67,80 ευρώ που χρειάζονταν για να γεμίσει κάθε φορά ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων φτάσαμε στα 90,90. Μια διαφορά 23,10 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο ντελίβερι: Καταγγελία κατά Πορτοσάλτε στο ΕΣΡ

Επιμένει ο Πορτοσάλτε για ντελιβεράδες: «Δεν είπα τίποτα περισσότερο από αυτό που ζούμε όλοι» (Video)

Θεσσαλονίκη: «Η σύζυγος μου ήταν στο μπάνιο» λέει ο πατέρας της 4χρονης που έπεσε από τον 4ο όροφο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48