search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Το «οξείδιο» του χρόνου

18.11.2021 07:00
polytexneio

Το πέρασμα του χρόνου βοηθά να κατασταλάξουν τα πράγματα και να αποκτήσουν την πραγματική τους διάσταση. Ταυτόχρονα ο χρόνος λειτουργεί ως «οξύ» που σκουριάζει πάλαι ποτέ λαμπερές «επιφάνειες», όπως είναι ιδανικά και οράματα για έναν «καλύτερο κόσμο».

Αν δεν αφαιρεθεί η σκουριά που ο χρόνος συσσώρευσε, τότε το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που δονούσε την ατμόσφαιρα τον Νοέμβρη του ’73 φτάνει στις μέρες μας χωρίς την ένταση και την ουσία του. Μετατρέπεται σε «αίτημα» για γρήγορο Ίντερνετ και προσέλκυση επενδυτών σε ένα Eldorado «ελεύθερα» ελαστικών απασχολουμένων, το οποίο με μεγάλη προθυμία σπεύδει να ικανοποιήσει η (νεο)φιλελεύθερη κυβέρνησή μας.

Η ίδια σκουριά καλύπτει και εξαφανίζει την ουσία ενός άλλου συνθήματος: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», το οποίο ακούγεται σαν τρολιά πια, καθώς τα κόμματα εξουσίας έχουν παραδώσει το έδαφος της χώρας (ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις) στις διαθέσεις των Αμερικανών στρατηγών…

Τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει και η πραγματικότητα να εμφανίζεται διαφορετική απ’ ό,τι το 1973, καθώς υπάρχουν πολλές στρώσεις σκουριάς που καλύπτουν την αναλλοίωτη ουσία των πραγμάτων.

Μπορεί οι βολεμένοι να μιλούν για μερική έλλειψη παντεσπανιού, αλλά πολλοί είναι αυτοί (μάλλον οι περισσότεροι) που αγωνίζονται, χωρίς πάντοτε με επιτυχία, για ένα κομμάτι ψωμί σε εργασιακά περιβάλλοντα – κάτεργα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με ελαστικά ωράρια και υπερωρίες «πληρωμένες» σε ρεπό…

Όσο για τη συστηματική υπονόμευση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, αυτή κορυφώνεται όσο περνά ο χρόνος, μετατρέποντας την πλειονότητα των νέων σε φτηνό και πλεονάζον «δυναμικό» που αναζητά καλύτερη τύχη «έξω» ή ένα μεροκάματο της πείνας στην άγρια εγχώρια εργασιακή αρένα.

Όσο για την ελευθερία; Αυτή «οξειδώθηκε» απόλυτα έχοντας επιμεριστεί σε ατομικό «δικαιωματικό» σύνθημα, καθιστώντας την έννοια δυσδιάκριτη από την ασυδοσία.

Καλυμμένη από αλλεπάλληλες στρώσεις σκουριάς, η χθεσινή επέτειος για την εξέγερση κατά της χούντας πορεύεται μαζί με την ελληνική κοινωνία προς ένα μέλλον που είτε θα επανεμφανιστεί η «ουσία» των πραγμάτων και οι λέξεις θα επανακτήσουν το πραγματικό τους νόημα είτε όλα μαζί θα θαφτούν στον «χυλό» της λήθης…

Διαβάστε επίσης:

Ενότητα και ανανέωση, το νέο ραντεβού με την Ιστορία

Αξιόπιστη υγειονομική στρατηγική τώρα, πριν να είναι πολύ αργά

Απροστάτευτα τα σχολεία ξανά στην πανδημία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:32