search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:32
MENU CLOSE

Αξιόπιστη υγειονομική στρατηγική τώρα, πριν να είναι πολύ αργά

16.11.2021 11:00
ksanthos- new

Είμαστε χωρίς αμφιβολία στην πιο κρίσιμη και δραματική  φάση της πανδημίας.

Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι ανεξέλεγκτη , ο πολύ υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ,  η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ για νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ , η αδυναμία των δημόσιων δομών να καλύψουν τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες ( κοβιντοποίηση) και οι καθημερινές απώλειες 70-80 ανθρώπων , συνιστούν μια υγειονομική τραγωδία που είναι σε εξέλιξη.

Και η οποία επηρεάζει  όλη την κοινωνία. Δεν έχουμε ούτε «πανδημία ανεμβολίαστων» , όπως είναι το κυβερνητικό αφήγημα , ούτε βεβαίως «πανδημία εμβολιασμένων» όπως προβάλλεται από ορισμένες πλευρές . Έχουμε επιδείνωση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας , που θέτει προφανώς σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τα ανεμβολίαστα άτομα ( και αυτή είναι η τεράστια αξία του μαζικού και όχι επιλεκτικού εμβολιασμού ) , αλλά δεν επιτρέπει συνθήκες «κανονικότητας» και «ελευθερίας» για κανένα .

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει αναστοχασμό για το τι δεν πήγε καλά και , κυρίως, αναπροσαρμογή της υγειονομικής στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικότερα δομικά ελλείματα στη μέχρι τώρα διαχείριση . Ποια ήταν αυτά:     

1. Η αίσθηση προσωρινότητας που είχε μονίμως η κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας

2. H κρίση εμπιστοσύνης και το συνακόλουθο «βάλτωμα» του εμβολιαστικού προγράμματος και

3. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ και  καλή προετοιμασία του με εμπλοκή της ΠΦΥ , έμφαση στο προνοσοκομειακό επίπεδο και στην κατ’ οίκον φροντίδα , επιμερισμό  περιστατικών covid και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια-στρατιωτικά νοσοκομεία , μέριμνα για αποθεραπεία-αποκατάσταση των περιστατικών με σύνδρομο long covid .

Τώρα λοιπόν που έχει καταρρεύσει όλο το κυβερνητικό success story , τώρα που αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο ότι ούτε είμαστε στις καλύτερες θέσεις της Ευρώπης (το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει-συγκρινόμαστε μόνο με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης) , ούτε έχουμε το καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα , ούτε το ΕΣΥ είναι «θωρακισμένο», ούτε καν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη των ειδικών , τώρα είναι η ώρα μιας ολοκληρωμένης  και αξιόπιστης παρέμβασης που θα αλλάξει το κοινωνικό κλίμα και θα αποσυμπιέσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας . Με διαφάνεια, ειλικρίνεια , επιστημονική τεκμηρίωση και κοινωνική συστράτευση.

Και με έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ και των  «ανθρώπων της πρώτης γραμμής» , οι οποίοι κινδυνεύουν από  «κατάρρευση ηθικού» . Αυτό όμως για να προκύψει απαιτεί minimum πολιτική συνεννόηση. Είναι κατώτερα των περιστάσεων τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σ ’αυτό το πεδίο , και  πολύ περισσότερο του νέου Υπουργού Υγείας , ο οποίος δεν έχει καλέσει ακόμα τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων για αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση , με παρουσία των αρμόδιων επιστημόνων. Τόσο για τα  επιδημιολογικά δεδομένα  και τις προβλέψεις των ειδικών , όσο και για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ποια θα μπορούσαν να ήταν τα σημεία μιας κοινά συμφωνημένης γραμμής σ’ αυτή τη φάση:

Επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος με έμφαση στους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας που έχουν μείνει πίσω (ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, καρκινοπαθείς , έγκυες , Ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες , φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές κλπ) , αλλά και στην επιτάχυνση της 3ης δόσης που πολλαπλασιάζει την ανοσιακή προστασία . Οι γενικού χαρακτήρα καμπάνιες και οι από τηλεοράσεως προτροπές δεν πείθουν πλέον . Χρειάζεται σχεδιασμένη και στοχευμένη παρέμβαση  Αγωγής Υγείας στην κοινότητα . Χωρίς μέτρα μη αναλογικά ,  κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά ,  όπως η υποχρεωτική αργία  των 6500 ανεμβολίαστων  εργαζομένων στο ΕΣΥ.  Είναι άλλο θέμα ένα πλαίσιο  «έμμεσης υποχρεωτικότητας » που δίνει θετικά κίνητρα για να μεταπειστούν  όσοι φοβούνται και διστάζουν και άλλο ο τιμωρητισμός και η κοινωνική αγριότητα της απόλυσης και της εξαθλίωσης .   

Ανάσχεση της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και στις εστίες υπερμετάδοσης , με μέτρα που περιορίζουν τον κοινωνικό συγχρωτισμό .  Αυτό σημαίνει αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων στους  κλειστούς χώρους ( εστίαση, διασκέδαση, σχολικές αίθουσες , αμφιθέατρα, συνέδρια, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις ), γενικευμένη χρήση μάσκας , μείωση των ποσοστών πληρότητας( πχ 70% ) , περιορισμοί    στα ωράρια , ακόμα  και για τους εμβολιασμένους .  Και φυσικά,   αυστηρά  μέτρα και συστηματικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας , στα σχολεία , στα  πανεπιστήμια , στα μέσα μαζικής μεταφοράς  και στις κλειστές δομές .  Το «lockdown μόνο για ανεμβολίαστους» είναι λάθος, είναι πολιτική και όχι επιδημιολογικά τεκμηριωμένη επιλογή, που αν υιοθετηθεί θα αποδειχθεί ανεφάρμοστη , ατελέσφορη και κοινωνικά διχαστική.  

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης , με επιστράτευση  όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας , με επίταξη ιδιωτικών κλινικών ( και όχι μόνο ιδιωτών γιατρών ) και αξιοποίηση  των στρατιωτικών νοσοκομείων , για να αποτραπεί  η ολοσχερής λειτουργική κατάρρευση των δημόσιων δομών υγείας , που δημιουργεί ακάλυπτες ανάγκες και ανισότητες στη φροντίδα .

Δέσμη μέτρων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ που θα δίνουν το «σήμα»  μιας γενναίας επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό του :  αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία-ΚΥ ,  διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής  των συμβασιούχων ,  πολυετές πλάνο τουλάχιστον 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ και , κυρίως, σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής , εργασίας και εκπαίδευσης στο σύστημα , με  νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες . Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στελέχωσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να αντιστραφεί το brain drain των νέων γιατρών-επαγγελματιών υγείας . Όλα τα παραπάνω προαπαιτούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και στρατηγική σύγκλισης με το μέσο όρο της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες υγείας( 7% του ΑΕΠ).

*Ο Ανδρέας Ξανθός είναι πρώην Υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης:

Απροστάτευτα τα σχολεία ξανά στην πανδημία…

Το δικαίωμα της έκφρασης θύμα της παραπληροφόρησης

Επιβεβαιώθηκε ο μαρτυρικός θάνατος του Ζακ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31