search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:30
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: 800 διασωληνωμένους, στις 13 Δεκεμβρίου, «δείχνει» το προβλεπτικό μοντέλο Τσιόδρα

21.11.2021 17:16
tsiodras-new

Ζοφερή είναι η πρόβλεψη του μοντέλου που επεξεργάζεται ο Σωτήρης Τσιόδρας και το οποίο δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι μολύνσεις θα μειωθούν πριν φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.

Τα lockdown και τα νέα μέτρα

Οι γιορτές και η συμπεριφορά των πολιτών πριν και κατά τη διάρκειά τους, όμως, ροκανίζουν την ομαλή επιδημιολογική πορεία, με το φάντασμα του lockdown να πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε καθολικό… απαγορευτικό για ένα 20ήμερο, ενώ και άλλες χώρες βρίσκονται προ των πυλών για lockdown ή έχουν ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η Λετονία ήταν σε εθνικό lockdown (21/10-15/11), Σλοβακία και Τσεχία έχουν σε… καραντίνα τους ανεμβολίαστους, ενώ σε τοπικό lockdown είναι το κρατίδιο της Σαξονίας στη Γερμανία. Επιπλέον, στην Ολλανδία για τη μείωση της διασποράς του πανδημικού ιού και της προστασίας όλων, εμβολιασμένων και μη, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια κλείνουν για όλους από τις 8 το βράδυ.

Στην Ελλάδα τα νέα μέτρα που λαμβάνονται προς το παρόν αφορούν στη διεύρυνση του μπλόκου σε ανεμβολίαστους. Από την αύριο Δευτέρα, εκτός των κλειστών χώρων εστίασης, η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα ισχύει και για άλλους κλειστούς χώρους και πιο συγκεκριμένα θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους ούτε με τη δυνατότητα rapid test όπως συνέβαινε έως σήμερα. Με rapid test θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν σε λιανεμπόριο και κομμωτήρια καθώς και σε χώρους λατρείας ενώ σούπερ μάρκετ και φαρμακεία εξαιρούνται από τα μέτρα και δεν απαιτούν τεστ. Το ωράριο θα είναι κυλιόμενο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα χωρίζεται σε πέντε τμήματα από τις 07.00 έως τις 9.30. Την ίδια στιγμή, από τις 13 Δεκεμβρίου ξεκινά η ισχύς του νέου μέτρου για την τρίτη δόση. Για τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και θα απαιτείται η τρίτη δόση για να είναι ενεργό.

«Θα συνεχιστεί η κορύφωση»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζει, όμως, να είναι μεγάλος (53.000 με βάση στοιχεία της περασμένης Τρίτης έναντι 47.000 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι ειδικοί ευελπιστούν πως εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης, θα πέσει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

«Θα συνεχιστεί η κορύφωση. Σε περίπου δέκα ημέρες θα είμαστε πιο καλά από άποψη κρουσμάτων. Απαιτούνται όμως τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για το ΕΣΥ. Είναι ένας αγώνας δρόμου η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», αναφέρει στην εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια την Τετάρτη ήταν 91,33%, με Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία να έχουν φτάσει το… ταβάνι, με αποτέλεσμα να ανοίγουν διαρκώς νέες κλίνες ή να επεκτείνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Πίεση και στην Αττική σε 2 εβδομάδες

Υπό την τεράστια πίεση στα νοσοκομεία Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας ξεκίνησαν από την Παρασκευή να αποστέλλονται φύλλα πορείας για επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών.

Εστάλησαν 85 φύλλα για την επιστράτευση γιατρών ειδικοτήτων πνευμονολογίας, παθολογίας και γενικής ιατρικής, που θα συνδράμουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η κ. Παπαευαγγέλου εκτιμά ότι σε δύο εβδομάδες θα φανεί η πίεση και στην Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λεκανοπέδιο έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα όσον αφορά στο ΕΣΥ και διαθέτει εφεδρείες.

Το πιστοποιητικό

Σημαντικά θετική επίδραση στην ανακοπή της μεταδοτικότητας θα έχει κατά τους ειδικούς η χορήγηση της τρίτης δόσης στα άτομα που συμπληρώνουν εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Είναι γνωστό ότι μολύνονται και οι εμβολιασμένοι ειδικά όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμά ότι ο εμβολιαστικός κύκλος πολύ πιθανό να κλείνει στις τρεις δόσεις και μετά από κάποιο διάστημα το εμβόλιο του κορωνοϊού να πραγματοποιείται ετησίως όπως το εμβόλιο της γρίπης.

Οι επιστήμονες βασίζονται στα στοιχεία από τις άλλες χώρες, κανείς όμως δεν μπορεί να υποθέσει τι θα γίνει σε διάστημα π.χ. ενός έτους. Για αυτό οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι πάντα βάσει των τωρινών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: 11 νεκροί από κορωνοϊό σε 48 ώρες – Ανάμεσά τους 53χρονη καθηγήτρια Αγγλικών

Superleague: Στον «αέρα» το Λαμία – Παναθηναϊκός λόγω κορωνοϊού

Squid Game: Έγραψε ιστορία, ξεπέρασε ακόμα και το Got!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09