search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:22
MENU CLOSE

Αποκαλυπτική δημοσιογραφία με την ευλογία του Πάπα

22.11.2021 13:02
pope

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο Πάπας Φραγκίσκος (κατά κόσμο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο) ευχαρίστησε το προηγούμενο Σάββατο τους δημοσιογράφους που «ξεσκέπασαν» τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων από κληρικούς, το οποίο αρχικώς η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προσπάθησε να το κουκουλώσει, να το αποσιωπήσει.

Ο Πάπας επαίνεσε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «αποστολή» της δημοσιογραφίας και τόνισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι άφησαν τα γραφεία τους- τα newsrooms, είπε συγκεκριμένα-και ανακάλυψαν τί συμβαίνει στον έξω κόσμο και προεκτείνοντας την συζήτηση στο σήμερα υπογράμμισε ότι έχει σημασία ο δημοσιογράφος να είναι σε επαφή με την κοινωνία διότι έτσι αντιμετωπίζεται η παραπληροφόρηση του διαδικτύου.

«Σας ευχαριστώ για όσα μάς είπατε ό,τι πηγαίναν στραβά, ό,τι είναι λάθος στην Εκκλησία και μας βοήθησε να μην το κρύβουμε  κάτω από το χαλί αλλά και διότι δώσατε φωνή στα θύματα κακοποίησης», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε σε ειδική τελετή στην οποία τιμήθηκαν δύο βετεράνοι ανταποκριτές- ο Φίλιπ Πουλέλα του πρακτορείου Reuters και η Βαλεντίνα Αλατζράκι του μεξικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Noticieros Televisa του  ομίλου Televisa του μεγαλύτερου τηλεοπτικού ομίλου ΜΜΕ στον ισπανόφωνο κόσμο- για την κάλυψη του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ και του ρεπορτάζ από το Βατικανό.

Ευχαρίστησε δημοσιογράφους για το αποκαλυπτικό έργο τους

Τιμώντας και ευχαριστώντας τους δύο ανταποκριτές, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε με ένα τρόπο την ολιγομελή δημοσιογραφική ομάδα «Spotlight» της εφημερίδας «The Boston Globe».

Η  «Spotlight» ήταν ομάδα δημοσιογράφων του ελεύθερου ρεπορτάζ της εφημερίδας  η οποία το 2001 ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας να ψάχνουν, οι τέσσερις δημοσιογράφοι διαπίστωσαν πως είχαν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο, το οποίο έφτανε ψηλά στην ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας. Καταδείκνυε επίσης και την παγιωμένη κουλτούρα συγκάλυψης που υπήρχε στους κόλπους της για σεξουαλικά σκάνδαλα.

Επικριτές του Πάππα Φραγκίσκου τον κατηγόρησαν ότι τοποθετήθηκε πολύ αργά επι των σκανδάλων, από τη στιγμή που έγινε Ποντίφικας το 2013, και ότι έδωσε βάση στους ισχυρισμούς των κληρικών και όχι στα θύματα κακοποίησης.

Απόδραση από την «τυραννία» του online

Ο Πάπας τόνισε ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι «να εξηγούν τον κόσμο, να τον κάνουν λιγότερο σκοτεινό και να συμβάλλουν ώστε όσοι ζουν σε αυτόν να τον φοβούνται λιγότερο».

Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται οι δημοσιογράφοι «να δραπετεύσουν  από την online «τυραννία» τους. Δεν γίνονται όλα με μέιλ, μέσω κινητού ή της οθόνης υπολογιστή», επισήμανε ο Ποντίφικας. 

Η αποκαλυπτική εκείνη δημοσιογραφική έρευνα, συγκλόνισε συθέμελα την παπικής εκκλησία το 2002 με σειρά δημοσιευμάτων,  χάρισε βραβεία Πόλιτζερ στην εφημερίδα και έγινε αργότερα ταινία («Spotlight»- «Όλα στο φώς», 2015) η οποία απέσπασε δύο Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Ευαγγελάτος: Ο onair εκνευρισμός του – «Συγγνώμη, θα κάνω ένα σχόλιο και μπορεί κάποιοι να το θεωρήσετε σκληρό» (Video)

Blackout: Επιστρέφει με παρουσιάστρια την Κατερίνα Ζαρίφη

Squid Game: Έγραψε ιστορία, ξεπέρασε ακόμα και το Got!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:16