search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:48
MENU CLOSE

Βουλή (Live) – Μητσοτάκης: 250 ευρώ στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για την ακρίβεια – Μπόνους σε υγειονομικούς

22.11.2021 12:45
tsipras_mitsotakis_new_1

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν αυτήν την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βασικά θέματα αντιπαράθεσης το κύμα ακρίβειας αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας.

Αν και το βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, είναι βέβαιο ότι στις τοποθετήσεις του οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναφερθούν και στο θέμα της πανδημίας.

Δείτε Live

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες την περίοδο αυτή. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος επίσημα στοιχεία ΕΣΤΑΤ και Eurostat. Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρονται για φθηνούς λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτη αλήθεια: Υπάρχει παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown έφερε παγκόσμια αύξηση ζήτησης και κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα. Η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Και γι’ αυτούς τους λόγους ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας εκτινάσσοντας την αξία παραγωγής και μεταφοράς των αγαθών.

Υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και τραπεζιτών σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο που συνδέεται με πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση και από ταχύτατη ανάκαμψη που βρήκε τις εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και θα έχει πιο δομικά χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ τάσσεται υπερ της πρώτης άποψης εξ ου και είναι διστακτική στην αύξηση επιτοκίων και ανάσχεση της αναπτυξιακής προοπτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση 2007-8 αλλά και στην κρίση χρέους. Και τότε τα βασικά αγαθά ανατιμήθηκαν, υπήρξαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε το φαινόμενο παροδικό. Θα δουμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022.

Ποια η κατάσταση στην πατρίδα μας; Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% την Ελλάδα στο 2,8% χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4% και η Ρουμανία στο 6,5%»
.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Fake news το ταξίδι Μητσοτάκη στο Μέτσοβο – Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη η Χρηστίδου (Photo)

Πλεύρης: «Πριν 5 χρόνια ξυπνούσα από τη διασωλήνωση – Κανένας δεν αξίζει να βρεθεί σε ΜΕΘ όταν υπάρχει εμβόλιο»

Προβληματισμός στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα νέα μέτρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:48