search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:15
MENU CLOSE

Πανδημία και ακρίβεια πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση – Ποιο είναι το «Σχέδιο Β»

23.11.2021 07:49
lockdown_new

Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, κινήσεις που ωστόσο αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και την οικονομία.

Τα μέτρα που ισχύουν τις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες και που αυστηροποιήθηκαν από χθες έχουν φέρει ήδη σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της εστίασης, στο λιανεμπόριο αλλά και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της εστίασης μιλούν για μείωση του τζίρου τους γύρω στο 40% και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως λένε οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν πιέσει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Και μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown το γεγονός ωστόσο ότι χθες είχαμε 105 νεκρούς περιπλέκει τα πράγματα και τα βγάζει εκτός ελέγχου.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται, αν τα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από χθες δεν πάνε καλά, να προχωρήσει σε νέους, αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Η αξιολόγηση των μέτρων θα γίνει την 1η του Δεκέμβρη. Η εικόνα της πανδημίας εκείνη την χρονική στιγμή – το ιικό φορτίο και η πίεση στο ΕΣΥ– θα είναι ο καταλύτης για όποιες αποφάσεις ακολουθήσουν.

Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 608 και όπως λένε κυβερνητικές πηγές εάν αγγίξουν τους 800 τότε θα ενεργοποιηθεί, το «Σχέδιο Β».

Αυτό προβλέπει τα νοσοκομεία να γίνουν μονοθεματικά, όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση της πανδημίας, και θα εξυπηρετούν επιπλέον μόνο επείγοντα και πολύ σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το καλό σενάριο είναι το κύμα της πανδημίας να κορυφωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, το κακό σενάριο είναι η κορύφωση να υπάρξει μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ η χθεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η εκκλησία δεν έχει τους μηχανισμούς και δεν μπορεί να ελέγχει τα rapid test που πρέπει να προσκομίζουν οι πιστοί, άνοιξε την συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα προκειμένου τα πράγματα να μην γίνου ιδιαίτερα άσχημα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Προφανώς και η κυβέρνηση γνώριζε ότι η εκκλησία δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου. Το περίεργο ωστόσο είναι ότι το μέτρο ανακοινώθηκε χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση ανάμεσα στην Πολιτεία και την εκκλησία.

«Η Πολιτεία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στην εκκλησία», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας  ότι εξαρχής υπήρχε μέριμνα στους ελέγχους των πιστών να λάβουν μέρος και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Είμαστε σε καλή συνεργασία με την εκκλησία και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι έλεγχοι κρίνονται αναγκαίοι από την στιγμή που οι πλειοψηφία των πιστών είναι πάνω των 60 χρονών και σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Συντριπτικό «ναι» υπέρ του rapid test για ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ και εκκλησίες

Καιρός: Κύμα κακοκαιρίας ανά την Ελλάδα – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική

Κολωνάκι: 13χρονη έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09