search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:38
MENU CLOSE

Διψήφιο προβάδισμα στη ΝΔ δίνουν δύο δημοσκοπήσεις – Ντέρμπι για τρεις στο ΚΙΝΑΛ

25.11.2021 21:53
ekloges-new

Παραμένει σε διψήφια ποσοστά η διαφορά μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Pulse για λογαριασμό του Σκάι και της Metron Analysis για το Mega. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Δημοσκόπηση Pulse για τον Σκάι

Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση  του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 9,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 7,5% απάντησε «άλλο».  

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 10%, με το κυβερνόν κόμμα να συγκεντρώνει 33% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%.

Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 9,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3%, οι Έλληνες με 1,5%, ενώ το 7% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4,5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 9% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι. 

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 66%

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 66%.

Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», έναντι 49% και 16% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 5-7 Ιουλίου.

Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».

Δημοσκόπηση Metron Analysis για το Mega

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση προκαλούν η δραματική πορεία της πανδημίας και η ακρίβεια που «καλπάζει».

Ωστόσο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καταφέρνει να εκφράσει το κύμα δυσαρέσκειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει φθορά, όπως βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με  τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία  λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.

Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%.

Μείζον πρόβλημα η πανδημία

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, μείζον πρόβλημα για τους πολίτες αποτελεί η πανδημία. Η έξαρση κρουσμάτων και νεκρών έχει οδηγήσει σε μεταστροφή των προτεραιοτήτων των πολιτών μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα, με την ακρίβεια να ακολουθεί με 20% έναντι 40% τον Οκτώβριο. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Κίνημα Αλλαγής: ποιος προηγείται στη μάχη για την ηγεσία

Σε ντέρμπι για τρεις φαίνεται ότι εξελίσσεται η μάχη για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να είναι οι βασικοί διεκδικητές.

Η έρευνα φτιάχνει 3 γκρουπ. Το ένα με τα όρια εκλογικής επιρροής (46%), ένα με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ (9,6%) και όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ ή είναι αναποφάσιστοι που θα πάνε σίγουρα ή πιθανότατα να ψηφίσουν.

Στην παράσταση νίκης ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται και στα τρία υποσύνολα.

Συγκεκριμένα, στο 46% ο Λοβέρδος προηγείται με 46%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13%. Στο 9,6% επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος βγαίνει νικητής με 40%, ο Γ. Παπανδρέου δεύτερος με 32% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 16%.

Στο 7,4% ο Λοβέρδος παίρνει ποσοστό 42%, ο Παπανδρέου 30% και ο Αδρουλάκης 18%.

Στις δημοτικότητες των υποψηφίων, στο 46% ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 66%, ακολουθεί ο Λοβέρδος με 58%, ο Γερουλάνος με 42%.

Στο 9,6% ο Ανδρουλάκης προηγείται με 75%, ακολουθεί ο Λοβέρδος με 55 και ο Γερουλάνος με 53%. Στο 7,4% ο Ανδρουλάκης παίρνει ποσοστό 77%, ο Λοβέρδος 60%, ο Χρηστίδης έρχεται τρίτος με 54%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι προτιμήσεις των πολιτών στους υποψήφιους, ανάλογα με την πολιτική αυτοτοποθέτησή τους.

Βλέπουμε ότι στο 46%, το όριο εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνει ποσοστό 37%. 25% είναι αριστεροί, 21% κεντροαριστεροί, 37% κεντρώοι, 54% κεντροδεξιοί, 77% δεξιοί, 25% τίποτε. Δηλαδή ο πρώην υπουργός ποντάρει πολύ σε όσους θα πάνε να ψηφίσουν και αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, κεντροδεξιοί και κυρίως δεξιοί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο σύνολο παίρνει ποσοστό 27%. Αριστεροί δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν σε ποσοστό 30%, κεντροαριστεροί σε ποσοστό 39%, κεντρώοι το 27%, κεντροδεξιοί το 23% και μόλις 10% δεξιοί. Δηλαδή ο ευρωβουλευτής έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων στον αριστερό – κεντροαριστερό χώρο, απ’ ότι στον δεξιό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο σύνολο παίρνει 12%. Το 35% δηλώνουν αριστεροί, το 13% κεντροαριστεροί, το 10% κεντρώοι, το 8% κεντροδεξιοί και μόλις το 1% δεξιοί. Αρα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους αριστερούς και ποντάρει σε όσους από αυτούς θα πάνε να ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου.

Σενάρια Β’ γύρου

Στη δεξαμενή του 46% αν το δίδυμο στο β΄ γύρο είναι Ανδρουλάκης – Παπανδρέου ο πρώτος παίρνει ποσοστό 70% και ο δεύτερος 20%. Αν είναι Λοβέρδος – Παπανδρέου ο πρώτος παίρνει ποσοστό 63% και ο δεύτερος 26% και αν είναι Ανδρουλάκης – Λοβέρδος τότε έχουμε ντέρμπι με 48% για τον πρώτο και 44% για τον δεύτερο.

Με βάση το 9,6% στην πρόθεση ψήφου για ΚΙΝΑΛ, στο δίδυμο Ανδρουλάκης – Παπανδρέου ο πρώτος νικά άνετα με 64% έναντι 29%. Στο δίδυμο Ανδρουλάκης Λοβέρδος ο πρώτος παίρνει ποσοστό 61% και ο δεύτερος 33% και στο δίδυμο Λοβέρδος – Παπανδρέου ο πρώτος παίρνει 54% και ο δεύτερος 35%.

Με βάση το 7,4%, στο δίδυμο Ανδρουλάκης – Παπανδρέου ο πρώτος παίρνει 61% και ο δεύτερος 32%. Στο δίδυμο Ανδρουλάκης – Λοβέρδος ο πρώτος νικά με 59% και ο δεύτερος με 35% και στο δίδυμο Λοβέρδος – Παπανδρέου ο πρώτος παίρνει 55% και ο δεύτερος 36%.

Από τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι όσοι περισσότεροι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν και είναι προφανώς από άλλα κόμματα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ σημαντικό προβάδισμα έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Θα επιδιώξει συναντήσεις με τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης για την πανδημία – «Ο Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί»

Τσίπρας: Να στηριχτούν οι αγρότες απέναντι στην ακρίβεια – Κίνδυνος να χαθεί η παραγωγή από τις τεράστιες αυξήσεις

Σκέρτσος: Πώς σχολίασε τα συνθήματα του Ρουβίκωνα στο σπίτι του- Η ανάρτησή του στο Facebook

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:37