search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:44
MENU CLOSE

Κυβέρνηση στη «θύελλα» της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2205
25/11/2021
25.11.2021 07:00
koronoios_kuvenrhsh

Καθώς το ψυχολογικό φράγμα των 100 νεκρών από Covid-19 μέσα σε μια μέρα έσπασε πριν τελειώσει ο Νοέμβριος, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει πώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νέου πανδημικού κύματος που σαρώνει τη χώρα.

Προς το παρόν, και με εξαίρεση μια κάποια σκλήρυνση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, που ανακοινώθηκε διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από μια εβδομάδα, τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν σε σχέση με το εγγύς παρελθόν, ήτοι:

  • Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού όσων ακόμα αντιστέκονται στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και να σπρώξει τους ήδη εμβολιασμένους να κάνουν την τρίτη δόση.
  • Ώς και σήμερα το ενδεχόμενο νέου λοκντάουν παραμένει εκτός συζήτησης από κυβερνητικά χείλη, παρότι κάποιοι επιστήμονες της επιτροπής επιμένουν να ισχυρίζονται ότι βρίσκεται στο τραπέζι.
  • Όσον αφορά στο ΕΣΥ, οι όποιες παρεμβάσεις περιορίζονται στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι, πάντως, δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι μπορούν ή έχουν τις γνώσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πανδημίας, καθώς και στην ένταξη μερικών ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα για μια κάποια ανακούφιση των δημόσιων νοσοκομείων από την πανδημική πίεση.

Στην ουσία, το βάρος συνεχίζει να πέφτει στον εμβολιασμό, με τα στοιχεία να είναι κάπως πιο αισιόδοξα όσον αφορά στην αναμνηστική δόση (την οποία έχουν λάβει ώς σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες).

Λιγότερο ευχάριστα είναι τα πράγματα όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν μοιάζουν να σπεύδουν μαζικά να εμβολιαστούν (για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Τρίτης, πρώτη δόση έκαναν περίπου 18.000 άτομα, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος απ’ ό,τι πριν από δύο μήνες, αλλά και πάλι όχι επαρκής).

«Πονοκέφαλος» με την Εκκλησία

Παράλληλα, το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση προς όλους είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστούν και η τήρησή τους θα αποτελέσει αντικείμενο αυστηρών ελέγχων από την πολιτεία. Όπως δήλωσε στο τελευταίο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου:

«Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν, όπως έχουμε πει αποκλειστικά, τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτούς, δηλαδή, που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με τη βαριά νόσηση και μεταφέρουν πολύ πιο εύκολα τον ιό στο περιβάλλον τους και στην κοινότητα. Τα μέτρα έχουν στόχο τη δική τους προστασία, έχουν ως στόχο την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ανάσχεση της διασποράς του ιού».

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση καλείται – για άλλη μια φορά… – να λύσει έναν «γόρδιο δεσμό» όσον αφορά στην Εκκλησία, καθώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς περιστροφές, ξεκαθάρισε πως «θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την ΚΥΑ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των ιερών ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Οικονόμου περιορίστηκε να πει ότι «η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της, με τον τρόπο που αυτή κρίνει ότι θα είναι αποτελεσματικός και δόκιμος και η κυβέρνηση και η πολιτεία, με τα αρμόδια όργανά της, θα κάνει τη δική της δουλειά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, χωρίς εντάσεις».

Τζίφος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εκτός των υγειονομικών, αλλά μοιάζει πλέον να αμφισβητεί ακόμα και την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Την περασμένη Δευτέρα ο Γ. Οικονόμου, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, φέρεται να είπε ότι:

«Εδώ που τα λέμε, και η ιστορία του μέτρου στους υγειονομικούς τι σου έδωσε; Παρά το γεγονός ότι εκεί κανείς δεν αμφέβαλε ότι πρέπει να γίνουν, επιβάλαμε και μέτρα, τους κόπηκε και ο μισθός. Η πραγματικότητα είναι ότι η υποχρεωτικότητα εκεί δεν σου απέδωσε μείζονα πράγματα. Υπάρχει κόσμος εκεί που επιμένει, είναι χωρίς μισθό 2-2,5 μήνες και παρ’ όλα αυτά δεν πάνε να εμβολιαστούν».

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε ανύποπτο χρόνο είχε προτείνει να αρθεί η αναστολή στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς και να επιστρέψουν στην εργασία τους, κάνοντας πολλά τεστ, καθώς η απουσία τους επιβάρυνε σημαντικά το ΕΣΥ.

Η πρόταση είχε απορριφθεί χωρίς πολλά – πολλά από το Μαξίμου, ωστόσο, πλέον το σύστημα μοιάζει να υποφέρει από το νέο πανδημικό κύμα. Ήδη, αποφασίστηκε η αναβολή της συντριπτικής πλειονότητας των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, φέρνοντας στο μυαλό την περσινή περίοδο όταν, λόγω της πανδημίας, το ΕΣΥ είχε μετατραπεί σε… μονοκαλλιέργεια, αντιμετωπίζοντας μόνο περιστατικά Covid-19.

Και μέσα σε όλα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος, ο οποίος είχε προσβληθεί από Covid-19 και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του «Λαϊκού», αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, μπήκε «σφήνα» στο ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, πλέκοντας το εγκώμιο των γιατρών και νοσηλευτών και ζήτησε ανοιχτά να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί «που κρατούν την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων». Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη στρατηγική της κυβέρνησης για το ΕΣΥ και προσθέτει άλλο ένα «αγκαθάκι» στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη μορφή και το μέλλον του συστήματος Υγείας.

Εξορκίζοντας το λοκντάουν

Παρά ταύτα, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά τη λήψη νέων μέτρων στην κατεύθυνση ενός λοκντάουν, παρά το γεγονός ότι ήδη η Αυστρία αποφάσισε νέα καραντίνα και αντίστοιχη συζήτηση γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία. Στην ίδια συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Γ. Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν η κατάσταση χειροτερεύσει, σημείωσε με νόημα:

«Στην ερώτηση τι θα γίνει άμα γίνει Αρμαγεδδών και πώς ορίζεται ο Αρμαγεδδών δεν υπάρχει απάντηση. Δεν φεύγουμε από τη στρατηγική μας, ούτε εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε τέτοιου τύπου ακραία διλήμματα, για αυτό πάμε με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει μια εικόνα η οποία είναι δυσάρεστη. Υπάρχει μια πίεση μεγάλη στο ΕΣΥ, που πιέζεται αλλά αντέχει, υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι συνέπειες αυτής της ιστορίας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια περίκλειστη κοινωνία.

Από την άλλη, σήμερα, εκτός σοβαρού απροόπτου, ο ΕΜΑ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει εμβολιασμός για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί σε αυτές τις ηλικίες έχουν ήδη αρχίσει, ωστόσο, η Ευρώπη φαίνεται πιο διστακτική στην εφαρμογή του μέτρου. Ούτως ή άλλως, πάντως, τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς στις ηλικίες από 12-18 ετών στην Ελλάδα είναι μάλλον απογοητευτικά, οπότε δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι το άνοιγμα των εμβολιασμών για ακόμα μικρότερα παιδιά θα… αγκαλιαστεί από την κοινωνία.

Κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Όλα αυτά, πάντως, δεν μπορούν να κρύψουν τον προβληματισμό που επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις των πολιτών έναντι των εξελίξεων. Ήδη, δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αρνητική αντίληψη που υπάρχει για την κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, με τα σχετικά ποσοστά να παρουσιάζουν σαφείς αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα.

Βέβαια, η Ν.Δ. συνεχίζει να προηγείται καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ερωτήματα περί πρόθεσης ψήφου, ωστόσο, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών του Μαξίμου υπάρχει ο φόβος της ανατροπής αυτής της εικόνας, ιδίως αν υπάρξει συνδυασμός κακών εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Κάπως έτσι μπορούν να εξηγηθούν και οι εξαιρετικά υψηλοί τόνοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά την τριτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή της περασμένης Δευτέρας.

Βάζοντας σε «πρώτο πλάνο» τον Α. Τσίπρα («εσείς μας βάλατε στα μνημόνια. Εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας για τέσσερα χρόνια, παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015» ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του), ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναφέρει στη μνήμη των ψηφοφόρων μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η οποία «βαραίνει» τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως ακόμα και σήμερα του προκαλεί ζημιά.

Από την άλλη, αναγνωρίζοντας ότι το έλλειμμα έχει… ξεφύγει, ο πρωθυπουργός επιχείρησε για άλλη μια φορά να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση, ναι μεν κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ανατιμήσεων (παρουσιάζοντας, μάλιστα, και το πακέτο ενίσχυσης προς τους υγειονομικούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ), αλλά προς το παρόν το όριο των παρεμβάσεων είναι τα 680 εκατομμύρια που έχουν ήδη δεσμευτεί για το ζήτημα της ακρίβειας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χρησιμοποίησε τη φράση «οι κινήσεις μας οφείλουν να είναι και αποτελεσματικές αλλά και εξαιρετικά μετρημένες. Να μην ακούγονται απλώς ωραία, αλλά να μπορούν να εφαρμόζονται σωστά», κατηγορώντας, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του για το ζήτημα της ακρίβειας είναι «φωτοτυπία» και κάνοντας αναφορά στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η στρατηγική σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πόλωσης αναμένεται να συνεχιστεί κλιμακούμενη καθ’ όλο το επόμενο διάστημα, με το Μαξίμου να «μετράει» τις αντιδράσεις, αλλά και την απήχηση στους πολίτες, οι οποίοι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θεωρούν τα μέτρα κατά της ακρίβειας ως επαρκή (στη δημοσκόπηση της ALCO σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν θα βοηθήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό).

Μένει να φανεί τι «ταμείο» θα γίνει έως το τέλος του χρόνου, οπότε θα γίνει εμφανέστερο το μέγεθος των ανατιμήσεων, ιδίως στην ενέργεια.

Διαβάστε επίσης

Το Διεθνές Δίκαιο και η Κύπρος – Η Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά

Η Τουρκία σε σταυροδρόμι

Με το κινητό και το σκάνερ στο χέρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:43